habitatge públic
de lloguer
a les casernes

Fiances que fan por - Patrícia Castan
El Periódico 22/03/06

• Els alts dipòsits exigits pels arrendataris impedeixen als joves accedir en solitari als pisos de lloguer.
• Les garanties representen fins a set mesos de pagament.

Maribel M. fa quatre mesos que busca pis de lloguer a Barcelona, sense aconseguir-ne un que s'adapti a la seva butxaca. El problema no són les mensualitats --"molt cares per viure sol"--, sinó els requisits previs per formalitzar el contracte. Està disposada a pagar de 700 a 800 euros al mes --"per menys diners la majoria d'anuncis són d'autèntics caus"--, però no ha aconseguit l'aval bancari que li exigeixen alguns administradors de finques, ni els exagerats dipòsits que li reclamen d'altres.

Per alguns pisos li han arribat a demanar l'equivalent a sis o set mensualitats. "Si tingués tots aquests diners els faria servir com a paga i senyal per comprar-ne un", argumenta. Confessa que no perd temps recorrent pisos. Els buscadors, especialment de baix pressupost, cansats de pisos interiors, baixos o destrossats, utilitzen internet com a filtre i només visiten el que els pot encaixar. Un segon filtre són les condicions, tan inassumibles en molts casos, que la visita no s'arriba a concertar.

Idealista.com, un dels principals portals immobiliaris espanyols, oferia ahir 895 vivendes de lloguer. Aquest diari va fer una quinzena de trucades fins a aconseguir trobar un pis de lloguer on només se sol.licitessin tres mesos de pagament inicial (un de dipòsit, un altre del mes corrent i un més com a comissió d'agència). Això sí, la vivenda s'ubica al carrer de Ganduxer, a Sarrià- Sant Gervasi, té 120 metres quadrats i costa 1.700 euros al mes a qui pugui acreditar solvència "mitjançant nòmina".

Estalvis i solvència
Els casos localitzats a l'atzar constaten que és necessari tenir un bon coixí d'estalvis abans d'atrevir-se a llogar, gairebé tant com per llançar- se a demanar una hipoteca. Un particular de Sant Andreu, per exemple, ofereix un pis de dues habitacions al carrer de Camil Fabra, modestament moblat, per 880 euros. Els seus requisits fan enrere qualsevol llogater sense afany de propietat: "Dos mesos de dipòsit, el mes corrent, 150 euros de despeses i un aval bancari equivalent a un any de lloguer". Aquests avals suposen congelar en un compte bancari l'import exigit pel propietari, com a garantia a reclamar davant un possible impagament. En total, 12.470 euros, tota una fortuna per a un candidat a un pis per estar-s'hi temporalment.

Un altre pis, aquesta vegada al carrer de Novell, a les Corts, i amb un lloguer de 1.316 euros mensuals, requereix sis mesos de garantia (la meitat en aval). És a dir, que el llogater que hi opti ha de disposar de 7.896 euros. La història es repeteix al passeig de Lluís Companys, a Ciutat Vella, on es reclamen "quatre mesos de fiança, el mes en curs i un per honoraris". Al carrer de Robrenyo, a Sants, per un pis de 90 metres quadrats i 900 euros de quota, una senyoreta exigeix "quatre mesos d'aval i dos més de dipòsit, més el mes i les despeses".

No hi ha zona que se salvi. Al Carrer de Girona, a l'Eixample, per una vivenda de dues habitacions i 900 euros ens demanen quatre mesos entre mensualitats i dipòsit, més "uns 3.000 euros d'aval", que podrien ser més si la nòmina del candidat no se situa entre 2.000 i 3.000 euros. Si la recerca s'amplia fins a Horta-Guinardó, un pis de 68 metres i 1.000 euros de lloguer necessita un mes de dipòsit i "una garantia de pagament d'entre tres i sis mesos amb aval bancari" segons com estiguin de sanejats els comptes del candidat.

Quan s'albira una esperança (650 euros per un loft al Gòtic, amb tres mesos de pagaments, nòmina i un 10% de l'anualitat com a comissió), es descobreix que els 50 metres quadrats són menys i que es tracta d'un 5è sense ascensor. La recerca torna a començar.

Raúl C., de 28 anys, és un dels que van buscar i van buscar per aconseguir la independència. Però abandonar el niu familiar amb dignitat tenia un preu: 850 euros al Poble-sec. Així que compartirà espai i despeses amb un amic per afrontar un pagament inicial de "gairebé un milió de pessetes" (gairebé 6.000 euros). Però pitjor ho tenen els immigrants, als quals el passaport elimina en molts casos com a candidats i sotmet a requisits encara més durs. O a infrapisos que no ha volgut ningú.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP