habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els arquitectes preveuen que Espanya faci 800.000 pisos en un any - Salvador Sabrià
El Periódico 09/12/05

• El nombre de projectes de vivendes visats s'ha incrementat un 9,4% en dotze mesos.
• Andalusia es manté com l'autonomia amb més activitat, seguida de València i Catalunya.

L'estadística de projectes de vivendes visats pels col.legis d'arquitectes constata que en un any s'aixecaran a Espanya 803.246 nous pisos, un increment del 9,4% respecte al segon trimestre del 2004. Aquestes són les últimes xifres de l'Estadística d'Edificació, que acaba de publicar el Consell Superior d'Arquitectes d'Espanya, referides al segon trimestre del 2005.

Encara que la xifra global és molt gran i suposa un altre rècord de construcció de vivendes a Espanya, el percentatge de creixement apunta a una lleugera contenció de l'activitat. Si l'augment interanual de visats del 9,4% ja està 2,4 punts per sota de la taxa anual de creixement registrada l'any 2004 (11,8%), l'evolució trimestral encara és més baixa, 7,7%, cosa que sembla consolidar la tendència a la moderació en aquest sector.

El cas de Catalunya també marca aquesta tendència. Segons les dades del Col.legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya, en els primers sis mesos del 2005 es van visar 47.025 vivendes, un 16,6% més que en el primer semestre del 2004, però a partir de juliol es va registrar un descens fins a situar l'increment dels primers 10 mesos en un 11%, unes 7.600 vivendes més que un any abans (fins a un total de 76.818).

Catalunya es va situar a mitjans d'any en el tercer lloc de la llista d'autonomies per xifra de vivendes visades. La van superar el País Valencià (51.866 pisos previstos) i Andalusia (94.439).

MADRID EXPULSA DEMANDA
En el quart lloc hi ha Madrid (34.314) i en el cinquè, Castella-la Manxa (30.183). Aquest últim cas és molt significatiu, ja que gran part del seu creixement es deu a l'expansió de la demanda de vivenda assequible per part dels madrilenys, que tendeixen a anar cada vegada més lluny de la capital per trobar preus més ajustats. Així, a la província de Toledo, connectada recentment amb Madrid amb una línia de tren d'alta velocitat, s'han projectat 13.370 vivendes en el primer semestre, més que a tot el País Basc, Astúries o Aragó.

La construcció de vivendes de protecció oficial no aconsegueix arrencar. Encara que se n'han projectat un 6,5% més que fa un any, aquest percentatge està encara 3,2 punts per sota de l'augment de la vivenda lliure, per tant el seu pes sobre el total es redueix i s'acosta a un escàs 8%.

Per contra, es consolida cada vegada més l'activitat de rehabilitació. Davant de les 20.182 vivendes lliures i protegides incloses en projectes de rehabilitació en els sis primers mesos del 2004, en el mateix període del 2005 s'ha arribat a la xifra de 25.401 unitats.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP