habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El metre quadrat dels pisos nous a BCN puja un 24% i supera els 6.000 euros - efe
El Periódico 15/11/05

"Si els tipus pugen un punt, la quota de les hipoteques creixerà un 13%".

El metre quadrat de la vivenda nova a Barcelona ha pujat en l'últim any un 24% i ha superat la xifra psicològica dels 6.000 euros, segons l'últim informe sobre el sector que ha presentat la firma d'assessoria immobiliària Aguirre Newman.

La pujada, que comprèn des de l'octubre del 2004 fins a l'octubre passat és important, "s'està moderant si tenim en compte que l'any passat els preus havien pujat un 35%", ha explicat avui en roda de premsa el director de l'àrea de Vivenda d'Aguirre Newman, Emilio Lagle, que ha detallat que el preu mitjà a Barcelona s'ha situat en 6.065 euros/m2.

Lagle, no obstant, ha reconegut que "a Barcelona, en tres anys, el preu del metre quadrat s'ha duplicat", i ha atribuït aquest fenomen al fet que a la ciutat només es construeixen 1,5 vivendes per cada 1.000 habitants -per 25 a Catalunya-, amb la qual cosa "la falta de producte nou fa que la tensió de preus sigui gairebé permanent".

L'informe augura que "els preus seguiran pujant i per al 2006 esperem un increment del 10%, amb la qual cosa el metre quadrat es col·locarà en 6.700 euros", ha advertit Lagle.

Aquests preus, a més, no inclouen ni els impostos ni les despeses notarials, i per això s'haurien d'incrementar un altre 10%, han advertit avui els autors de l'estudi, segons el qual un pis de 100 metres quadrats a Barcelona costaria avui més de 600.000 euros.

Els autors de l'estudi detecten una tendència dels promotors basada a oferir pisos més petits perquè el preu final de les vivendes no creixi tant. Tenint en compte aquest paràmetre, el preu de la vivenda només hauria pujat un 14,4%.

Pujada de tipus

"Si els tipus pugen un punt, la quota de les hipoteques creixerà un 13%", ha explicat el director del departament d'Anàlisi de la firma autora de l'estudi, Javier Sarrado.

L'informe d'Aguirre Newman determina que adquirir una vivenda nova a Barcelona suposaria un desemborsament de 235.000 euros, amb una entrada de 150.000 euros i el pagament mensual de 2.000 euros a 25 anys de vida de la hipoteca, o de 1.850 euros a 30 anys.

Per districtes, la vivenda nova a l'Eixample és de les que més ha crescut, amb un augment del 25,8%, i un preu per metre quadrat de 8.876 euros, fins i tot més alt del que sempre ha estat tradicionalment el districte més car de Barcelona, que es col·loca en 7.940 euros per metre quadrat.

El tercer districte més car és Ciutat Vella, que ha pujat un 32,5% en l'últim any, amb preus per metre quadrat de 5.694 euros.

A Barcelona la resta de districtes ja està per sota dels 6.000 euros el metre quadrat, essent Nou Barris (4.017 euros el metre quadrat) i Sant Andreu (4.108 euros el metre quadrat) els més barats de la ciutat.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP