habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Badalona no edificarà el 40% dels pisos socials promesos - Manuel Cabello
El Periódico 28/10/05

• L'ajuntament només construirà 525 de les 891 vivendes previstes i sortejades.
• El Govern local es limita a demanar disculpes als ciutadans afectats.

El Govern municipal de Badalona (format pel PSC, ICV i ERC) va reconèixer al ple celebrat dimarts a la nit que de les 891 vivendes previstes al Pla de la Vivenda 2001-2004, només se n'acabaran fent 525, el 60%. D'aquestes, únicament 359 s'adjudicaran a les persones que van participar en un sorteig multitudinari celebrat el 29 de juny del 2002, al qual es van presentar gairebé 6.500 candidats per optar a "entre 800 i 1.000 pisos", segons va prometre el llavors director del pla de la vivenda, Àngel Puyol.

Segons un informe que va presentar al ple el regidor d'Urbanisme, Francesc López Guardiola (el regidor s'havia compromès a fer-ho abans de l'estiu passat), dels 891 pisos anunciats al setembre del 2001 i que havien d'estar acabats abans del 2004 únicament se n'han construït 264, 151 més estan en obres i s'entregaran l'any que ve, i 105 més ni tan sols han vist començar els treballs de construcció (es preveu que comencin el 2006).

SÒL OCUPAT
Guardiola va intentar justificar el fiasco "en les dificultats d'una ciutat com la nostra", per intentar explicar que, en el seu moment, el consistori va preveure construir sobre sòl que no era municipal i que, en ocasions, ja estava ocupat. El regidor va demanar disculpes als ciutadans als quals "per un excés d'optimisme s'ha causat desconcert i frustració".

Però el problema va més enllà de la simple frustració. Moltes de les persones que van participar en el sorteig van obrir comptes vivenda i ara hauran de tornar els diners desgravats o bé recórrer al mercat lliure de la vivenda. Gemma Torras és una d'aquestes afectades que ha acabat comprant un pis lliure: "L'ajuntament m'ha enganyat una vegada, però cap més.

El problema és que un pis oficial podia costar 150.000 euros i, ara, tres anys després, et demanen per qualsevol vivenda a Badalona el doble". Alguns afectats miren de contactar amb altres damnificats per estudiar demandar el consistori pels perjudicis causats.

XOC AMB ICV
Una altra curiositat del ple va ser que les dades aportades per Guardiola són gairebé calcades a les que va presentar el gener d'aquest any ICV, que en aquell moment tenia la regidoria de Vivenda. Els ecosocialistes van acusar els socialistes, i en especial l'alcaldessa, Maite Arqué, d'"enganyar i mentir" els ciutadans si es continuava afirmat que el pla es compliria.

Aquest episodi va provocar un gran enfrontament entre els dos socis del govern local, i ICV va acabar renunciant a la regidoria, que va passar a mans dels socialistes. Arqué va assegurar, llavors, que el pla de vivenda s'acabaria fent "més tard o més d'hora", cosa que no passarà.

L'oposició, que formen el Partit Popular i CiU, han titllat el pla de "fiasco i nyap" i han acusat el PSC de fer "electoralisme" a costa dels ciutadans. Guardiola va anunciar, això sí, que a partir d'ara "només es faran sortejos de futures promocions de vivendes quan els pisos ja s'estiguin construint".



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP