habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Les casernes de Sant Andreu donaran pas a un barri de 2.000 vivendes - Rosa Mari Sanz
El Periódico 20/10/05

EL FUTUR DE DOS GRANS SOLARS // EL PROJECTE URBANÍSTIC
• El 60% seran pisos socials, amb apartaments de lloguer baix per a joves i persones grans
• El complex, que estarà acabat l'any 2010, tindrà 41.000 metres quadrats de zona verda.

L'Ajuntament de Barcelona ja ha dissenyat la urbanització dels dos grans solars que ocupaven les antigues casernes militars de Sant Andreu, a banda i banda del passeig de Torras i Bages. Finalment, albergarà 2.000 pisos, el 60% dels quals seran públics, 41.000 metres quadrats de zones verdes i diversos equipaments que ocuparan fins a 36.000 metres quadrats més, la xifra més elevada de qualsevol promoció executada des de la construcció de la Vila Olímpica.

Al recinte, que el Consorci de la Zona Franca va comprar l'any passat al Ministeri de Defensa per 83 milions d'euros, s'hi construiran 800 pisos de preu lliure, 415 de preu concertat i 401 més de règim protegit. A aquestes xifres s'hi afegiran 387 pisos dotacionals més, és a dir, apartaments tutelats per a gent gran i de baix lloguer per a joves i persones grans, va explicar ahir l'alcalde, Joan Clos.

En relació amb els equipaments, s'ha projectat construir, entre altres, una residència de la tercera edat amb 160 places, que també funcionarà com a centre de dia; un alberg per a 250 joves; una comissaria dels Mossos --que ja està en execució--; una residència d'estudiants amb 250 places; un centre d'ensenyament infantil i primari (CEIP), i un centre sociosanitari i centre d'atenció primària (CAP).

LES OBRES, A UN ANY I MIG
El sòl per edificar el CEIP i el centre sociosanitari se cediran a la Generalitat els mesos vinents, va avançar el regidor d'Urbanisme, Xavier Casas, per poder anar avançant en la construcció d'aquests equipaments. Algunes de les obres podran començar d'aquí a vuit mesos, encara que el gruix dels treballs s'iniciarà d'aquí a un any i mig i el 'barri' no estarà normalitzat, segons Clos, fins d'aquí a cinc o sis anys.


La proposta per a aquestes 11 hectàrees de sòl ha estat elaborada per l'arquitecte Manuel de Solà-Morales, amb la intenció, va explicar ahir, de "crear un barri que barregi espai lliure i edificació, lluny de convertir-lo en un parc temàtic".

El passeig de Torras i Bages, que dividia les antigues casernes militars, serà el que concentrarà la major part de la façana residencial, on els pisos no superaran les quatre plantes d'altura. Els edificis de l'interior tindran una mitjana d'entre set i vuit plantes, excepte un, de 15, i es jugarà amb les altures per evitar una arquitectura monòtona.

L'esbós va ser presentat ahir als veïns de Sant Andreu per l'arquitecte i el regidor del districte, Jordi Hereu. Un cop aprovat l'avantprojecte, se sotmetrà a debat públic per després continuar desplegant el planejament parcial. La proposta supera en nombre de vivendes l'última presentada als veïns, que no van donar el vistiplau als 1.200 pisos projectats inicialment, el 50% públics i l'altra meitat, de lliure mercat.

Amb el nou pla, el 'barri' tindrà ara aquests 1.200 pisos socials, encara que la Taula Sant Andreu per les Casernes, que agrupa 30 entitats i associacions del 'barri', seguia reclamant ahir que la totalitat de les vivendes fossin públiques. "Ha sigut una sorpresa grata saber que hi haurà més pisos protegits, però no n'estem satisfets del tot perquè no es tracta de fer-ne més, sinó que tots siguin socials. Del sòl públic no se'n pot fer negoci", va explicar un portaveu de la plataforma, Joaquim Soler, que va valorar el pulmó verd que guanya la zona i els equipaments.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP