habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Nyaps protegits -
El Periódico 12/09/05

• Joves d'un edifici amb 239 pisos de protecció oficial de la Gran Via es queixen de deficiències.
• Els inquilins denuncien la falta de resposta de l'ajuntament.

A la Neus li acaba de tocar la loteria: un pis de protecció oficial de l'Ajuntament de Barcelona. És un dels 1.012 apartaments per a joves que es van sortejar fa més de dos anys. El seu està en la promoció de Gran Via, ja gairebé a l'Hospitalet. Les 239 vivendes són de protecció oficial, però des que es va construir i hi van entrar la resta de veïns, fa més d'un any, el pis de la Neus ha estat buit.

"Jo era la número 150 a la llista d'espera. Suposo que algú va renunciar a aquest pis i han estat trucant als següents", comenta mentre ensenya l'habitatge de 37 metres quadrats i les primeres sorpreses amb què s'ha trobat: "Les finestres no tanquen bé i fa tres dies va caure la pica del bany".

Dos veïns observen el rentamans a terra i mouen el cap amb desesperació. "Has de perseguir els del Patronat", comenta el Sergi, administratiu de 31 anys. Es refereix al Patronat Municipal de l'Habitatge, propietari dels pisos. "Des que vam arribar, això és una infinitat de petits desastres i desperfectes. I el pitjor és que passen de tu quan vols que les coses s'arreglin o, com a mínim, et donin explicacions lògiques", afegeix el Toni, mestre de 28 anys. "¿Encara no et passa res amb la caldera elèctrica?", li pregunta el Sergi, que explica que gairebé totes gotegen. La solució que s'ha ofert als inquilins ha estat col.locar un petit tub que porti l'aigua a la cisterna del sanitari. "Hi ha qui ha preferit posar-hi una planteta, així es va regant", comenta el Toni.

De camí cap al pàrquing, es troben amb el Gonzalo, que va en cadira de rodes. A cada planta, hi ha un pis adaptat per a persones amb discapacitat física. El Gonzalo es queixa que només un ascensor baixa al garatge: "Com que s'avarien sovint i l'empresa de manteniment no cobreix urgències en cap de setmana, alguna vegada m'he quedat tres dies sense poder sortir de casa".

Sortint del pàrquing, el Toni i el Sergi es topen amb l'Álex, un altre veí. Està content perquè la porta d'entrada ja està arreglada. "Es va tornar a avariar la setmana passada", explica. Fa un any, a ell i a altres veïns els van rebentar el cotxe. Els comandaments d'obertura de la porta del garatge tenien fins fa poc una única freqüència. "Doncs jo he tingut tot l'estiu la plaça del meu costat ocupada per un cotxe que no era d'aquí", afegeix el Toni. "Entenem que un edifici nou pot tenir algun problema, però el que no s'explica és la desídia de l'ajuntament, ni que ens estiguin tractant com a tontos", prossegueix. "És molt fort que quan demanes que s'ampliï uns metres més la zona d'estendre la roba del terrat, perquè hi ha espai, et responguin que a França la gent l'estén al bany", diu.

"A l'edifici hi ha sis sales buides, que s'havien de dedicar al que la comunitat decidís. S'havia de fer no sé quin procés participatiu, però segueixen buides, malgrat que nosaltres ja hem fet propostes", afirma el Sergi.

Des del Patronat Municipal de l'Habitatge neguen que els problemes siguin de gran magnitud i asseguren que a dia d'avui ja s'han resolt tots els incidents. "Ells ho veuen com una tragèdia perquè són joves i no coneixen el que significa entrar a una finca nova, però es tracta d'incidències lògiques", explica Fuensanta Alcalá, cap del gabinet de presidència de l'entitat.

Però ni el Toni ni el Sergi suporten que se'ls donin certes respostes pel simple fet de ser joves. "I alguna vegada ens han arribat a dir això de ¿què més voleu per un lloguer de 200 euros? I el pitjor és que, com que pagar això és un luxe, ens continuem sentint privilegiats i no ens en pensem anar", asseguren.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP