habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Barcelona allotjarà un centenar de 'sense sostre' en 23 habitatges - Maria Favà
AVUI 19/07/05

És una iniciativa pionera que busca la inclusió.

L'Ajuntament de Barcelona, en una iniciativa pionera al país, començarà a allotjar aquest mes persones sense sostre en habitatges anomenats d'inclusió social on tindran pagat el lloguer i tots els serveis i que comptaran amb el suport d'educadors. L'objectiu és d'intentar la inserció d'aquests col·lectiu marginal. Durant aquest any i el que ve es posaran en marxa 23 habitatges d'aquest tipus, que beneficiaran unes 100 persones. El cost total del pla s'estima en unes 700.000 euros.

El regidor de Benestar Social, Ricard Gomà, en l'acte de presentació del pla, va recordar que a Barcelona s'estima que hi ha unes 800 persones sense sostre, un terç de les quals són immigrants. A més d'aquests 800 que es consideren permanents a la ciutat, els serveis socials de l'Ajuntament van atendre l'any passat uns 3.500 transeünts sense sostre.

Els primers pisos estaran als barris de Ciutat Vella i les Corts, on hi haurà sis habitatges en cadascun; quatre a Nou Barris; tres a Sant Martí; dos a Sant Andreu; un a Sants, i un a Gràcia. El pla es posa en marxa gràcies a un conveni entre l'Ajuntament i el govern. El primer aportarà quinze pisos i Adigsa vuit mes. Gomà va justificar el fet que aquesta campanya es posi en marxa a poc a poc per evitar equivocacions. "L'esglaonament ens servirà per validar el model, confirmant el que funcioni i corregint el que no", va indicar el regidor.

Habitatges compartits
Els habitatges tant poden ser compartits com unifamilars. Aquests segons es destinaran a famílies nuclears en situació d'exclusió social. Els compartits ho seran per a persones soles o famílies monoparentals. Pels responsables dels serveis socials, el fet d'acceptar compartir un habitatge ja "implica una voluntat d'aprenentatge de la convivència" i vol dir també que s'accedeix "a la intervenció i al seguiment educatiu".

Per poder optar a un habitatge d'inclusió social cal ser més gran de 18 anys, haver superat una primera fase d'acollida i tractament i haver assolit uns nivells mínims d'autonomia personal per poder responsabilitzar-se tant de les tasques quotidianes com del mateix procés d'inclusió. També cal acceptar que l'allotjament en l'habitatge serà temporal i limitat en el temps -sis mesos prorrogables- i assumir el compromís de millorar la situació personal.

Eugeni Forradellas, president del Patronat Municipal de l'Habitatge, va recordar que "els problemes que comencen en l'habitatge poden esdevenir una de les causes de l'exclusió social". L'any 2004, un 48% de les ajudes econòmiques ofertes pels serveis socials municipals es van destinar a persones amb problemes relacionats amb la vivenda.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP