habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Un de cada tres pisos edificats a Europa es construeix a Espanya - Natàlia Rios
AVUI 08/07/05

El sector considera que el 2005 serà un punt d'inflexió i que l'activitat es moderarà a partir de l'any que ve.
L'Estat aporta el 30% dels habitatges i el 12% del volum de negoci.

L'Estat va concentrar el 29,8% de tots els habitatges que es van construir arreu d'Europa l'any passat. Dit d'una altra manera, un de cada tres pisos edificats a la zona euro es construeix a Espanya. En el conjunt de la UE es van produir 2,26 milions de pisos l'any passat, 675.000 dels quals es van construir a Espanya. En volum de negoci, la construcció residencial va generar, en el conjunt de l'Estat, 68.800 milions d'euros, xifra que suposa el 12,14% del global del sector a Europa, que va sumar 566.550 milions d'euros l'any passat.

Tot i la contundència de les dades, l'Institut de Tecnologia de la Construcció a Catalunya (Itec) es va sumar ahir al grup d'entitats que en les últimes setmanes han anunciat que l'activitat d'aquest sector deixarà d'aportar creixements tan espectaculars en tots els seus paràmetres a partir de l'any que ve.

El director general de l'Itec, Anton Checa, va explicar ahir que en els últims vuit anys el sector de la construcció, en general, ha doblat la seva producció i que, des de fa quatre anys, es registren increments d'activitat de més del 4%, "un fet insòlit". Tot això porta els analistes de l'Itec a pensar que el 2005, malgrat preveure un augment del 4,4%, serà l'any d'inflexió, a partir del qual "el sector seguirà creixent però a ritmes molt més moderats".

L'Itec preveu per al 2006 un creixement del sector del 3%, pràcticament mig punt percentual per sobre del PIB, i per al 2007, una mica per damunt del 2%. Per no crear alarma, Checa va voler remarcar, però, que les dades de l'Itec no estan indicant una aturada de l'activitat del sector: "Estem dient que s'alentirà el creixement, no que es deixi de créixer".

En el cas concret de la construcció residencial a Espanya, s'espera reduir els 675.000 habitatges visats el 2004 a uns 640.000 pisos enguany. Una reducció que també es notarà en el còmput europeu, ja que el 29,8% de pisos que Espanya va aportar al conjunt d'Europa l'any passat es reduirà al 26,8% el 2005. Actualment el sector residencial aporta el 48% de tot el valor generat en el sector de la construcció a Europa.

Respecte a l'encariment dels pisos al continent, el cap de la unitat de prospectiva econòmica de l'Itec, Josep Ramon Fontana, va afirmar que, l'any passat, a més de Espanya, el preu dels habitatges va augmentar de forma important en 11 països més d'Europa, on "també s'espera un refredament d'aquesta inflació immobiliària".

"Tirar del carro"
No obstant, Fontana va afirmar que Espanya i el Regne Unit seguiran sent els dos Estats europeus que "tiraran del carro" de la construcció a la UE, malgrat l'important augment de l'activitat del sector en els països de l'Europa de l'Est.

Fontana va argumentar -durant la presentació de l'informe d'Euroconstruct, una entitat d'estudis independent formada per 19 instituts de la Unió Europea- que el 75% de tota la construcció europea corre a càrrec d'Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit i Espanya. Ara bé, "el sector a Alemanya es troba, actualment, en recessió, tot i que esperem que en tres anys arribi al creixement zero; Itàlia i França augmentaran l'activitat del sector prop del 2% fins al 2007, i el Regne Unit i Espanya incrementaran la producció un 5% durant els pròxims tres anys", va dir Fontana.

A més, el cap de la unitat de prospectiva econòmica de l'Itec va destacar la positiva evolució de l'enginyeria civil en els últims anys, per, tot seguit, mostrar la seva preocupació davant la futura pèrdua dels fons de cohesió. "Mentre no quedi clar què passa amb el finançament és molt arriscat fer previsions en aquest subsector", va concloure.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP