habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els pisos usats de Nou Barris s'encareixen un 53% en un any - Natàlia Rios
AVUI 07/07/05

El districte barceloní esgota els immobles més barats.
El president del Col·legi d'API discrepa de les entitats que indiquen un alentiment en l'augment dels preus.

Un percentatge mai vist en un període tan curt de temps: el preu de l'habitatge usat al districte barceloní de Nou Barris ha augmentat un 53% en els últims dotze mesos, al passar dels 2.346 euros per metre quadrat del segon trimestre del 2004 als 3.595 euros del juny passat. De fet, fins ara, Nou Barris era l'única zona de la Ciutat Comtal que es mantenia per sota dels 3.000 euros per metre quadrat.

Precisament, el fet de ser un dels districtes tradicionalment barats de la ciutat és el que justifica, en opinió del president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API) de Barcelona, Joan Ollé, aquest fort increment. "Nou Barris tenia els preus més assequibles de la ciutat, els pisos més barats ja s'han venut tots i només queden els habitatges més cars", va argumentar ahir Ollé.

L'espectacular encariment registrat en els habitatges de segona mà de Nou Barris s'emmarca en un increment general de preus a la ciutat que s'allunyen de l'alentiment que altres entitats constaten. Segons l'estudi que trimestralment elaboren els API i la xarxa immobiliària Comprarcasa, adquirir un pis a Barcelona costava, fins al juny, 4.181 euros per metre quadrat. Aquesta xifra suposa un creixement del 7% respecte als 3.925 euros que es pagaven en el primer trimestre del 2005, i del 17% respecte als 3.575 euros de dotze mesos enrere. I Això, tenint en compte que, segons Ollé, el període de venda d'un pis s'ha allargat en trenta dies i que els compradors negocien molt més el preu de compra.

Falsa moderació
"Pensàvem que hi havia una tendència a la moderació, que entràvem en una fase d'estabilització de preus, però les dades del segon trimestre de l'any indiquen que s'ha produït una nova inflació en el preu dels pisos de segona mà a Barcelona ciutat, i no sabem els motius, ningú ho pot explicar", va explicar el president dels API de Barcelona.


Ollé va detallar que les dades que fan servir els API mostren que a finals del 2003 el preu dels pisos usats a Barcelona va pujar un 23%, percentatge que es va reduir fins al 14% a finals del 2004 i fins al 13% en el primer trimestre d'aquest any, però que tres mesos després, "ha repuntat" fins al 17%.

Amb aquestes dades a la mà, el president de Col·legi d'API de Barcelona va discrepar obertament dels recents informes immobiliaris de Forcadell i Sociedad de Tasación, que indicaven un alentiment en el creixement dels preus dels pisos nous a la capital catalana. "No és veritat que l'obra nova a Barcelona estigui alentint el seu creixement. S'ha de tenir en compte que els taxadors no trepitgen el carrer com nosaltres i que han d'aplicar un criteri de prudència imposat pel Banc d'Espanya", va assegurar Ollé.

L'àrea més cara de Barcelona continua sent la zona alta (Sarrià-Sant Gervasi i Pedralbes), amb un preu mitjà de 5.159 euros per metre quadrat, i la més barata és Sant Andreu, on els pisos es paguen a 3.516 euros.

En cap cas, però, el creixement interanual dels preus se situa per sota dels dos dígits. L'encariment més baix s'ha produït a Ciutat Vella, on els preus han pujat un 12%. A banda de Nou Barris, hi ha cinc districtes de Barcelona que freguen el 20% d'increment.

Tot i reconèixer que "ningú pot explicar aquest augment de preus", Ollé va dir que "probablement" es produeix per un cúmul de circumstàncies que es tradueixen en el fet que "la demanda segueix absorbint l'oferta".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP