habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Trujillo actuarà contra l'especulació del sòl - Salvador Sabrià
El Periódico 14/06/05

ANUNCI DE MESURES PER A L'ACCÉS A UN DRET BÀSIC
• La ministra de Vivenda proposa un pacte institucional.

La ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, va anunciar ahir que el Govern té previst presentar a les Corts una nova llei del sòl abans de finals d'any en què s'inclouran mesures "per evitar les retencions especulatives del sòl". La nova legislació també es basarà en criteris de "reordenació i de solidaritat" i tindrà en compte els "drets de ciutadania" i no només els dels propietaris.

Trujillo va fer aquest anunci al Cercle Financer, en una conferència al costat del president de La Caixa, Ricard Fornesa, i davant d'un públic entre el qual destacaven constructors i promotors, a més de dirigents d'altres administracions, com el conseller d'Agricultura, Antoni Siurana, el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Xavier Casas, o el secretari general d'Habitatge, Ricard Fernández Ontiveros.

PACTE INSTITUCIONAL
La ministra va explicar que està promovent un gran acord "per les polítiques del sòl i les ciutats" amb les autonomies, les administracions locals, el sector privat, inclòs el financer, i els agents socials per disposar de més sòl per a vivenda i que aquest es faci servir per crear ciutats equilibrades. Trujillo es va mostrar a favor d'acabar amb les subhastes de sòl municipal per a vivenda de protecció oficial encara que va advertir que això depèn de les autonomies. Va recordar que, almenys a Extremadura, la legislació autonòmica prohibeix aquestes subhastes i es va mostrar a favor d'estendre aquesta pràctica a totes les comunitats.

Trujillo va explicar que el Govern ja està fent el que està a la seva mà per facilitar la sortida de sòl, i va destacar que ja ha mobilitzat sòls patrimonials de l'Estat que han permès comprometre "més de 5,5 milions de metres quadrats per a la construcció de més de 28.000 noves vivendes protegides".

La ministra va emmarcar aquestes mesures en una proposta més global de ciutat. D'aquesta manera, va afegir que la nova llei del sòl també establirà principis jurídics que marquin les legislacions d'altres administracions per garantir els principis d'eficiència energètica i de mobilitat i "afavorir un ús més eficient del sòl, amb barreja d'usos, i menys extensiu". En aquest punt, va advertir que els creixements urbanístics extensius que hi ha hagut els últims anys, amb grans zones urbanitzades amb escassa població són econòmicament insostenibles, per l'elevat cost del manteniment dels serveis, o la contaminació pels desplaçaments en vehicle privat. Com a exemple dels efectes nocius d'aquest creixement, va dir: "L'espanyol mitjà dorm al voltant de 40 minuts menys que l'europeu mitjà com a conseqüència de les distàncies i el temps requerits per accedir al centre de treball".

Així mateix, la ministra va explicar les grans directrius del Pla de Vivenda 2005-2008. Va destacar "un augment significatiu dels objectius quantitatius respecte al pla anterior" que va xifrar en "un increment de més del 100% en el nombre de famílies que reben ajuda per accedir a una vivenda".

Una altra diferència que hi ha respecte a l'últim pla del PP serà l'esforç en la rehabilitació i en el foment del lloguer. En aquest últim punt, va anunciar que el nombre de vivendes de lloguer protegides "s'incrementarà fins a equiparar-les amb les vivendes protegides de compravenda".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP