habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La meitat dels pisos de la Marina seran de protecció - Patrícia Castan
El Periódico 03/06/05

• El nou barri de la Zona Franca tindrà 11.000 vivendes i uns 31.000 veïns.
• L'ajuntament vol equilibrar l'ús residencial amb l'activitat econòmica.

La meitat dels 11.000 nous pisos que donaran vida al barri de la Marina de la Zona Franca seran protegits. D'aquesta quota, entre el 40% i el 50% serà de lloguer. L'ajuntament aspira que el nou barri, que tindrà uns 31.000 habitants, sigui assequible per a la gent jove, que podria ocupar bona part dels 10.600 llocs de treball que es pretenen crear a la zona.

L'aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità per a aquesta transformació urbanística culmina diversos mesos de participació ciutadana, durant els quals el districte de Sants-Montjuïc ha treballat amb les entitats veïnals per planificar el futur de la zona, va explicar la regidora del districte, Imma Moraleda.

En l'actualitat, aquest territori de 75 hectàrees (des del carrer de Foc fins a les vies ferroviàries, i des del carrer de la Metal.lúrgia fins a Montjuïc, una superfície similar a 75 illes de l'Eixample) només compta amb un miler de residents i un desangelat conjunt de solars deserts o amb petites empreses. L'objectiu municipal és reubicar a les proximitats aquests negocis i aixecar un barri on hi hagi un equilibri d'usos, amb un 26,3% del terreny destinat a activitats econòmiques.

En total, hi haurà 11 hectàrees d'equipaments, 23 de vials, 13 d'espais lliures, i 27 per a usos productius i vivenda. El total del sostre edificable és d'1,18 milions de metres quadrats. Dels 10.865 pisos previstos, 5.161 seran de protecció, encara que a aquests s'hi sumarà un altre miler de pisos dotacionals per a joves i gent gran, així com els ja existents --de protecció-- a la zona.

El resultat final, segons el primer tinent d'alcalde, Xavier Casas, és que més de la meitat del parc de vivendes seran protegides.

10 ANYS D'OBRES
L'alcalde, Joan Clos, també va visitar el barri i va posar com a exemple de futur les avançades obres de la nova comissaria dels Mossos d'Esquadra, al carrer d'Ulldecona, molt pròxima a punts coneguts de distribució de droga a la ciutat. Segons Clos, la Marina és un dels dos barris emergents (l'altre és a Sant Andreu) que permetran créixer a Barcelona, tenint en compte l'absència generalitzada de solars disponibles. El projecte de la Marina inclou totes les infraestructures i la seva construcció durarà 10 anys, de la mà de grans canvis com l'arribada de les línies 2 i 9 del metro. La densitat prevista de població serà similar a la del Poblenou.

El futur barri només suposarà el reallotjament d'uns 70 veïns, les vivendes dels quals seran demolides. Les noves construccions tindran generalment sis plantes, amb altures d'entre set i 14 en punts com el carrer del Foc o el nou passeig de la Zona Franca, que es reurbanitzarà totalment per ser l'eix central.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP