habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Les mil cares de la pobresa - S. Pérez
El Punt 19/05/05

El col·lectiu de persones sense llar augmenta a Barcelona a causa dels problemes per accedir a un habitatge digne.

Què tenen en comú una persona sense llar, un jove que comparteix pis, una dona maltractada que ha de fugir de casa, un immigrant que relloga una habitació, un esquàter, una dona gran sola i una família d'origen galaicoportuguès que viu en una caravana? Són les diferents cares de la pobresa a Barcelona. És a dir, són una representació dels col·lectius que tenen dificultats per accedir i mantenir un habitatge digne i que conformen un 20% de la població de la capital catalana que viu, amb diferents nivells de gravetat, situacions de pobresa. Perdre la feina, patir violència física i psíquica, tenir un sou molt baix, cobrar una pensió mínima, ser jove i trobar-se indocumentat són alguns dels factors que condueixen a viure aquest tipus d'exclusió social.

Una persona sense llar no és només la que no té sostre. Són totes aquelles que viuen en habitatges que no compleixen uns requisits mínims d'habitabilitat i que, a més, no senten l'espai com a propi perquè en qualsevol moment els en poden fer fora. «Tenir un sostre no vol dir tenir una llar», afegeix Eduard Sala, director de l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac. A Barcelona es calcula que hi ha entre 500 i 600 persones que dormen al carrer cada dia. No hi ha cap estadística, però, que mostri el nombre de ciutadans que viuen en pensions -paguen entre 12 i 15 euros la nit-, en habitacions rellogades sense dret a cuina ni lavabo o que paguen per dormir en una balconada, un rebedor o per compartir un «llit calent», segons explica Pere Pujol, del moviment Quart Món d'Arquitectes sense Fronteres. Pujol defensa que les situacions d'exclusió s'estenen des del barri de Pedralbes fins al Raval. És a dir, per tota la ciutat. Tot i això, Agnès Escrich, de Càritas, afirma que les situacions més greus es viuen al districte primer. Tots dos coincideixen a dir que l'alt preu de l'habitatge i les situacions d'especulació -molts casos d'assetjament immobiliari- han fet que en els darrers anys l'anomenat barraquisme vertical s'hagi estès. Segons Escrich, des del 1999 fins ara ha anat canviant la cultura de l'habitatge tradicional: s'ha passat de viure de lloguer o pagant una hipoteca a haver de rellogar i compartir espais. De fet, Càritas ha augmentat en els darrers anys les ajudes per a l'habitatge i atén immigrants, persones soles, famílies monoparentals i pares amb fills.

A Barcelona hi ha una forta xarxa associativa que ajuda les persones amb problemes d'habitatge. La Fundació Arrels, per exemple, té pisos tutelats per a sense sostre.

Càritas ha posat en marxa la unitat de convivència Sant Camil, on viuen 12 persones grans amb recursos econòmics mínims. Els frares de l'orde de la Mercè disposen de pisos per a joves que surten de la presó i una altra comunitat religiosa té l'únic centre de convalescència per a dones. És un recurs temporal que té 24 places i que finança la mateixa institució. El circuit es completa amb una xarxa de menjadors i albergs socials. Els recursos, però, no són suficients. Les entitats tenen l'esperança dipositada en el Pla d'Inclusió Social de l'Ajuntament. De moment, la setmana vinent obrirà el primer centre de baixa exigència per a sense llar i al juny es posaran en marxa els primers pisos pont per a les persones en processos d'inclusió. Barcelona ja tenia un pla de suport a l'habitatge que l'any passat va ajudar 230 famílies.

Viure en campaments
En el mapa de l'exclusió a Barcelona també es troben un centenar de famílies d'origen galaicoportuguès que viuen a la zona del Poblenou en caravanes, camions i barraques. Segons Rina Decap, de Quart Món, la Generalitat i l'Ajuntament fins ara no han fet res per les famílies, tot i que existeix un pla per a la inserció del col·lectiu. Decap explica que un grup estaria disposat a viure en un pis i normalitzar la seva situació, mentre que la solució per a un altre seria un campament estable.

Estirant del fil, però en un grau menys greu, es troba el col·lectiu que viu en un habitatge insegur. Són, per exemple, els joves que han de compartir pis per marxar de casa, les famílies que viuen pendents d'una ordre de desnonament i les dones maltractades. Així, la portaveu de Tamaia, Anna Echevarrías, explica que la seva entitat no coneix casos extrems però sí que ha ajudat dones maltractades que han hagut de marxar del domicili familiar i entrar en el circuit d'ajuda. Lamenta, però, que amb la nova llei integral contra la violència domèstica es pensi que hi ha molts recursos quan «no és real». De fet, Amnistia Internacional ja ha denunciat que en manquen. Recorda que «no és que les dones maltractades siguin pobres sinó que la violència les empobreix». El perfil de l'exclusió té la cara d'una dona gran que viu sola a l'Eixample, d'un sense sostre que dorm a la Sagrada Família, d'un immigrant sense papers i d'un home a l'atur.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP