habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Cases de paper (morat) - José García Montalvo Professor del departament d'economia i empresa. Universitat Pompeu Fabra
AVUI 03/05/05

Si d'aquesta rendibilitat l'Agència Tributària en mossegués una proporció important,
com hauria de ser segons les lleis tributàries, hi hauria sens dubte molta menys especulació,
ja que la rendibilitat neta després d'impostos seria bastant menor.

Les últimes dades sobre el nombre de bitllets de 500 euros circulant a Espanya són sorprenents. Ni més ni menys que 72 milions, el 25% de tots els bitllets d'aquesta denominació emesos pel BCE. Si fa un any la seva xifra superava clarament la dels bitllets de 20 euros, en aquests moments supera fins i tot la quantitat de bitllets de 5 euros. És cert que moltes de les activitats il·lícites que estan aflorant a Espanya, com es pot comprovar en l'últim escàndol de Marbella, poden explicar una part d'aquesta acumulació de bitllets de 500. No obstant això, la major part l'explica el sector immobiliari, que, per cert, és un dels principals atractius que els mafiosos estrangers troben per acabar blanquejant els seus diners a la costa espanyola.

Segur que recorden que en els anys anteriors a la introducció de l'euro es va parlar molt de la influència del diner negre en el creixement dels preus de l'habitatge. Tot aquest diner necessitava una sortida davant la imminent arribada de la nova moneda. Doncs bé, sembla que, en contra del que s'esperava (la desaparició del diner negre amb l'arribada de l'euro), s'ha produït una reeixida transició de les pessetes negres als euros negres. La forta demanda d'habitatge dels últims anys ha afavorit que els qui van comprar habitatges amb pessetes negres les hagin transformades en euros negres, fins i tot amb un gran benefici.

Em comenten que a Madrid s'està demanant entre el 30 i el 50% en negre per a la compra d'habitatges usats. En les vivendes noves, els percentatges oscil·len entre el 5 i el 20%. Desafortunadament aquest procés solament pot anar a pitjor, ja que una vegada s'ha comprat un habitatge amb diner negre les transaccions posteriors tenen una elevada probabilitat d'implicar també pagaments en diner negre.

La raó és fonamentalment fiscal. L'única forma d'evitar pagar per l'increment patrimonial produït des de la compra és que el preu de venda sigui el més baix possible. Però això implica que en la següent transacció el venedor no estarà disposat a pagar per l'increment patrimonial del que li va vendre l'habitatge, més l'increment aconseguit per ell mateix.

Per tant la proporció de diner negre que es demana anirà en augment mentre el preu de l'habitatge segueixi creixent. És clar que l'elevada rendibilitat de l'habitatge ha fet del sector un imant per a inversors i especuladors. Si d'aquesta rendibilitat l'Agència Tributària en mossegués una proporció important, com hauria de ser segons les lleis tributàries, hi hauria sens dubte molta menys especulació, ja que la rendibilitat neta després d'impostos seria bastant menor. El diners recaptats podrien destinar-se a afavorir l'accés a l'habitatge dels col·lectius amb més dificultats o fins i tot a pagar per les despeses fiscals d'una generosa desgravació per lloguers. Senyor Solbes: atès que ha decidit no eliminar la desgravació fiscal a l'habitatge en la minireforma de l'IRPF, si vol parar, almenys parcialment, l'espiral inflacionista, tinc un consell: prioritzi que l'Agència Tributària encreui la informació dels preus de venda declarats a Hisenda i els preus de taxació. Si els intermediaris immobiliaris amateurs, i a temps parcial, i els petits xiringuitos de compravenda d'habitatge paguessin a la hisenda pública per l'increment patrimonial real, molts d'aquests especuladors s'allunyarien del mercat, deixant de pressionar els preus i permetent que els compradors per viure trobessin habitatges més econòmics.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP