habitatge públic
de lloguer
a les casernes
CiU pregunta pels pisos oficials que la seva pròpia gestió va deixar buits - Carles Cols
El Periódico 03/05/05

• Una auditoria de juliol del 2004 va revelar que hi havia 749 vivendes públiques sense ocupar.
• El tripartit redacta un nou projecte de llei per regular les adjudicacions.

El tripartit prepara una modificació trencadora de la complexa burocràcia amb què durant els anys del pujolisme s'adjudicaven els pisos de protecció oficial a Catalunya. Abans que això passi, CiU acaba de tramitar una curiosa pregunta parlamentària. El diputat convergent Carles Puigdomènech ha sol.licitat al Govern informació sobre quants pisos de protecció oficial buits hi ha a Catalunya. El juliol del 2004, gràcies a l'auditoria que el mateix tripartit va encarregar sobre la tasca dels seus antecessors en el càrrec, es va saber que, amb els preus del sector immobiliari a nivells estratosfèrics, hi havia 1.036 pisos oficials per adjudicar, dels quals 749 estaven buits.

La Conselleria de Medi Ambient i Habitatge prepara un informe que donarà resposta al diputat. De fet, no queda clar --assenyalen fonts del Govern-- si Puigdomènech pregunta per això precisament perquè ha tingut una delació des de dins de l'Administració autonòmica que s'estava preparant, per a consum intern, aquest informe. Sigui com sigui, la qüestió és que aquell parc de vivendes desocupades ja té llogaters, però, lluny de resoldre's, el problema persisteix. Els pisos buits són ara uns altres, en proporcions similars als que va denunciar l'auditoria, o pot ser fins i tot que una mica superiors.

PISOS BUITS
"El vici està en els mecanismes d'adjudicació", assenyala el secretari general d'Habitatge de la Generalitat. Els processos administratius encara vigents propicien que hi hagi a Catalunya pisos de protecció oficial que puguin estar fins a 36 mesos buits fins que són adjudicats.

Una causa singular d'aquesta anomalia és, sorprenentment, l'elevat percentatge de persones que, després d'haver obtingut un pis en el sorteig, en l'últim instant renuncien a la vivenda.

La qüestió és que de manera automàtica no sempre el pis passa a mans del primer candidat que va quedar fora del grup guanyador en el sorteig. És a dir, la llista no corre. El procés, passats determinats terminis temporals, ha d'entrar en el circuit de l'adjudicació des de zero.

És una situació que causa indignació entre les associacions de veïns i els mateixos alcaldes, que protesten davant la indiscutible evidència que, una vegada acabada una promoció oficial, una part dels apartaments queden per estrenar o, encara pitjor, es converteixen en uns ferms aspirants a una ocupació il.legal.

De moment, les conselleries de Medi Ambient i Habitatge i de Benestar Social han revisat a l'alça els terminis que ara propicien que els pisos als quals l'adjudicatari renuncia puguin quedar buits. La verdadera revolució, no obstant, és el projecte de llei sobre el dret a la vivenda que actualment està redactant el tripartit.

TERMINIS DILATATS
Són diversos els articles que transformaran de manera radical aquesta situació. Un, el que ha estat més comentat fins a la data, és el que preveu la decisió de mantenir la condició de protecció oficial d'una vivenda durant 90 anys, un termini prou dilatat perquè aquest parc residencial quedi al marge de processos especulatius.

Un altre, que resultarà molt polèmic, proposa la creació d'una llista única per a tot Catalunya de candidats a un pis de protecció oficial. Les assignacions es gestionaran territorialment a través dels municipis, però el fet que hi hagi una llista única accentuarà el control de l'Administració autonòmica per evitar les trampes.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP