habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els habitatges de segona mà ja són més cars que els d'obra nova - M.F.
AVUI 28/04/05

El ministeri de la Vivenda indica que els immobles han pujat un 15,7% de mitjana a l'Estat en 12 mesos.
El metre quadrat usat costa 26,8 euros més que el nou.

Les variacions en el mercat de l'habitatge han provocat que, per primera vegada a la història, comprar un pis usat sigui més car que adquirir-ne un per estrenar. El sector ho atribueix al fet que l'oferta de segona mà és més abundant als centres urbans, mentre que les noves promocions es fan més als extraradis. Això és el que indiquen les dades que va facilitar ahir el ministeri de la Vivenda i, segons les quals, el metre quadrat de segona mà a Catalunya és 26,8 euros més car que el nou de trinca.

Així, durant el tres primers mesos del 2005 el preu de l'obra nova a Catalunya es va encarir un 15,6% i es va situar de mitjana en els 1.908,4 euros per metre quadrat, mentre que el preu dels pisos usats va pujar un 15,2%, fins als 1.935,2. Les dades per a la demarcació de Barcelona són, però, una mica diferents, ja que el metre quadrat nou es paga a 2.192,3 euros, i el de segona mà, a 2.174,2 euros de mitjana.

Cal tenir en compte, però, que les dades del ministeri divergeixen de les del govern, que va situar el preu mitjà a Catalunya -sense incloure Barcelona- en els 2.386 euros per metre quadrat a finals del 2004, últimes dades disponibles. A la Ciutat Comtal, el preu del metre quadrat construït va assolir els 4.193 euros.

A l'Estat, també
Pel que fa a la mitjana de l'Estat, el preu de la segona mà també supera el de l'obra nova. Segons les dades facilitades pel subdirector general d'estadística del ministeri de la Vivenda, Félix Alonso, els pisos nous es paguen a 1.653,3 euros per metre quadrat de mitjana a l'Estat, i els de segona mà, a 1.698,6 euros, això és, 45,3 euros més. Alonso va aclarir que aquest fenomen es dóna només a determinats territoris de l'Estat, però que per la seva elevada activitat immobiliària afecten la mitjana global. De fet, les zones de què parla Alonso serien bàsicament tres: Madrid, el País Basc i Catalunya, encara que, des del departament que dirigeix la ministra María Antonia Trujillo, no donen cap explicació per a aquest fet.


De gener a març, a Madrid, el preu dels pisos nous va arribar als 2.533,8 euros per metre quadrat, mentre que el dels habitatges de segona mà va ser de 2.637 euros, 103,2 euros més. Al País Basc, la diferència de preus és encara més elevada (147,9 euros), ja que es paga l'obra nova a 2.314,3 euros per metre quadrat i l'usada a 2.462,2 euros. Pel que fa al País Valencià, en el primer trimestre d'aquest any, i sempre segons les dades del ministeri, el preu dels habitatges nous es va situar en els 1.431,8 euros per metre quadrat i el dels de segona mà en els 1.172,2 euros.

Durant la presentació d'aquestes dades, a les quals no va assistir la ministra, el director general de Vivenda, Rafael Pacheco, va explicar que, en el primer trimestre d'aquest any, el preu mitjà dels habitatges lliures (tant nous com de segona mà) a l'Estat es va encarir un 15,7% respecte als preus de dotze mesos enrera. Aquest percentatge suposa, segons va dir, un lleuger alentiment respecte al creixement de preus de l'any passat, que va ser del 17,1%. No obstant, des de l'any 2002, ja són tretze trimestre consecutius en què el preu dels pisos s'encareix per sobre del 15% interanual.

Més i menys pujades
Les dades del ministeri també assenyalen que on més va pujar el preu dels pisos en els tres primers mesos de l'any va ser a Albacete (27,7%), seguit de Còrdova (25,5%) i Castella-la Manxa (23,5%); mentre que els increments més baixos es van donar a Lleida (4,8%), Palència (8,2%) i Jaén (9,4%).

En l'àmbit de l'habitatge de segona mà, els increments més alts de preus es van donar a Còrdova (28,7%) i Albacete (27,1%), mentre que els més baixos van ser a Lleida (1,8%) i Palència (7,5%).

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP