habitatge públic
de lloguer
a les casernes
L'esforç econòmic de comprar un habitatge duplica el de llogar-lo · N.R.
AVUI 20/04/05

El despatx d'advocats Letra2 calcula que el preu dels immobles ha pujat sis vegades més que els salaris.
L'adquisició costa 1.475 euros mensuals i l'arrendament 735 euros.

Llogar un habitatge no és únicament una opció vital, sinó també econòmica. I en aquest últim cas, l'argument és contundent: llogar un pis és un 51% més barat que comprar-lo. Això si només es tenen en compte les quotes mensuals i no altres conceptes, com l'increment anual segons la inflació que determinen els contractes de lloguer o el fet de posseir un patrimoni que es va revaloritzant any rere any en el cas de la compra, a part que la hipoteca desgrava fiscalment. Així ho determinen els càlculs elaborats pel despatx d'advocats Letra2, que ha treballat amb el supòsit que en ciutats com Barcelona i Madrid adquirir un pis costa 330.000 euros de mitjana, mentre que llogar-lo suposa uns 900 euros mensuals.

El director general de Letra2, Daniel Muñoz, va explicar ahir que per comprar un habitatge es requereix comptar amb un estalvi mitjà de 66.000 euros, per pagar la part del pis que no cobreix la hipoteca (20% del total), i uns 33.000 euros més per fer front als impostos, les inscripcions i les escriptures (el 10% del preu de compra, aproximadament). Amb una hipoteca a 30 anys i els actuals tipus d'interès, la mensualitat se situaria en els 1.100 euros, xifra a la qual caldria sumar les despeses de la comunitat, l'impost de béns immobles i les assegurances de l'habitatge, entre d'altres. Així, Letra2 calcula que el cost mensual que suposa viure en una casa comprada és d'uns 1.475 euros al mes.

Estalviar 6.900 euros anuals
Per contra, llogar un habitatge de característiques similars val uns 900 euros mensuals, xifra que suposa un estalvi de 575 euros al mes i 6.900 euros anuals. A més, l'estudi de Letra2 indica que si es prorrategen els rendiments del capital no invertit -els diners que segueixen al banc i que no s'han hagut de destinar a la compra del pis- s'obtindrien 165 euros mensuals més que, restats als 900, donen un lloguer mensual de 735 euros.


Així doncs, l'estalvi mensual del llogater és d'uns 740 euros, 8.880 euros anuals i fins a 266.400 euros (si no s'apugessin les quotes de lloguer) durant els trenta anys de vida de la hipoteca, sempre segons els càlculs de la companyia de serveis jurídics, defensa i reclamació.

Malgrat la disparitat de preus entre la compra i el lloguer, l'Estat és una de les zones d'Europa amb la taxa d'habitatges en arrendament més baixa d'Europa (al voltant de l'11% del total). A Berlín set de cada deu habitatges són de lloguer i a París cinc de cada deu. Letra2 calcula que per cada pis disponible en lloguer hi ha cinc persones o famílies disposades a ocupar-lo. No obstant, el despatx d'advocats estima que en els tres anys pròxims el parc d'habitatges en lloguer augmentarà un 40%, percentatge que podria situar l'oferta en el 20% del total construït.

Respecte al perfil dels que més pisos en lloguer ofereixen, Letra2 indica que a la ciutat de Madrid predominen els fons d'inversió (el 35% del total de l'oferta), seguits per les societats patrimonials (22%), els inversors particulars (11%) i els hereus de propietats llogades en règim de renda antiga (7%).

Els inquilins més freqüents
Pel que fa als inquilins, els més freqüents són els professionals desplaçats d'entre 30 i 40 anys (20% del total), estrangers (18%), professionals liberals d'entre 25 i 40 anys (13%), joves (12%), persones grans que viuen en règim de renda antiga (12%), separats o divorciats (10%) i solters o vidus (5%).

L'estudi del desptax d'advocats també remarca que el preu de l'habitatge a l'Estat ha augmentat 200 punts des de l'any 1997, davant dels 120 d'Itàlia i els 140 de França. L'encariment dels pisos arreu de l'Estat, però sobretot a ciutats com Madrid i Barcelona, ha estat sis vegades més elevada que l'augment dels salaris en el mateix període.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP