habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els ajuntaments tindran oficines per facilitar l'accés a la vivenda · Salvador Sabrià
El Periódico 17/04/05

• Abans de l'estiu, 80 finestretes gestionaran els tràmits per accedir a les ajudes públiques.
• El debat sobre l'espai mínim habitable obert a Construmat es traslladarà a la llei.

Els ajuntaments de Catalunya amb més de 20.000 habitants disposaran d'oficines específiques per gestionar i facilitar els tràmits d'accés a les ajudes públiques de la vivenda.

La Generalitat ja ha acordat amb 80 consistoris l'obertura d'aquests departaments, que seran gestionats pels municipis i els consells comarcals, abans de l'estiu. Les primeres finestretes estaran en funcionament en un mes.

Carme Trilla, directora general d'Habitatge de la Conselleria de Medi Ambient, va anunciar la mesura ahir a Sabadell en el transcurs d'una jornada sobre política local i joventut. El titular del departament, Salvador Milà, es va referir al debat obert a Construmat per criticar la "frivolitat" i "l'oportunisme mediàtic" amb què ha estat tractat en alguns cercles.

TANCAMENT
Construmat es va clausurar ahir amb un triple èxit: de pú- blic --14% més de visitants--, de negoci --un milió de contactes comercials-- i d'impacte de les seves propostes. La mostra va engegar un fort debat sobre la necessitat de repensar els criteris actuals en què es basa la construcció de vivendes protegides per diversificar-ne les tipologies i adequar-les a la demanda actual.

El debat tindrà continuïtat. La ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, va firmar un conveni amb l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (Itec) per estudiar les característiques i els requisits mínims exigibles d'habitabilitat per a "una nova tipologia de vivenda amb l'objectiu d'augmentar les possibilitats dels pisos que compten amb finançament del pla nacional".

Aquestes modificacions no afectaran el pròxim pla de vivenda, que està a punt de firmar-se.

Entre les diverses opcions, s'estudiarà la possibilitat legal d'oferir minivivendes d'uns 30 metres quadrats de sòl residencial, al qual s'afegirien altres espais comuns a la resta de l'edifici, com per exemple trasters, porteria i sales de lectura. El projecte APTM presentat a Construmat va permetre veure'n quatre prototips experimentals, de mida real. La proposta ha estat un dels punts més visitats pel públic del saló. El director de la mostra, Josep Bohigas, celebra que hagi servit per promoure el debat perquè "al final ha quedat clar que l'important és un canvi ampli de la normativa, i no només una qüestió de més o menys metres".

Gairebé tots els polítics, arquitectes, urbanistes i tècnics que han intervingut en els col.loquis coincideixen en la necessitat de canviar la legislació per adaptar-la a la nova realitat social. Segons el conveni establert amb l'Itec, les vivendes hauran d'unir els requisits de "més flexibilitat pel que fa a l'ús" i "adaptació dels espais a les necessitats que van sorgint durant la vida dels usuaris". El ministeri ha deixat clar que els requisits d'habitabilitat que es defineixin en la nova normativa de vivendes de protecció oficial "no seran una alternativa als existents", sinó compatibles.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP