habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Micropisos enormes · Juli Capella *Arquitecte i president del Foment de les Arts Decoratives (FAD)
El Periódico 15/04/05

• Necessitem urgentment més habitatges, no a preu de mercat, pensats per a la vida actual.

Leopoldo Milà va dissenyar la famosa moto Impala i amb el pas del temps hi va anar introduint successives millores, a les llantes, al dipòsit, al carenat, la suspensió, però sempre va mantenir el peculiar seient en forma de guitarra. Quan li van preguntar per què no havia actualitzat mai el seient, va contestar: "Que jo sàpiga en aquests anys han canviat moltes coses, però el cul de la gent continua sent el mateix". També la necessitat de dormir, rentar-se, cuinar és la mateixa, però com resoldre-la ha evolucionat, encara que no el seu espai domèstic.

En el tema de l'habitatge hem passat moltes dècades sense canvis significatius, repetint models de plantes i el sistema constructiu. Un simple cop d'ull sociològic ens explica que hem passat de gairebé quatre habitants per vivenda els anys 60, a gairebé dos i escaig actualment. Molta gent viu sola, ja sigui per decisió pròpia, o pel gran increment de separacions que ha comportat el divorci. Les parelles tenen menys fills, la gent gran, amb més salut, viuen també sols. Augmenten les famílies monoparentals, els gais, els solitaris, els viatjants.

Però s'han d'afegir més dades: els nostres avis van néixer, van viure i van morir a la mateixa casa. No obstant, avui dia la mobilitat s'ha accelerat de manera vertiginosa i és comú passar per diverses cases a la teva vida. Primer, per la dels pares; després ocupant una residència d'estudiants o compartint pis entre diversos; després, independitzant-te amb la parella, fins a la seva dissolució. També canviem de casa al tenir fills o simplement per assumptes laborals, on preval la disponibilitat de trasllat, en un món globalitzat i molt més ben intercomunicat, on la mudança no resulta un drama.

A més ja no utilitzem el rebedor, ni volem separar la cuina de la sala d'estar, gairebé no mengem a casa, però ens agradaria pujar la bici a l'ascensor i tenir un safareig comú, una terrassa per fer festes i plantar tomàquets; no volem passadissos, però sí molta llum i poc soroll. Ara treballem a casa i necessitem sala d'internet.

Però els promotors insisteixen amb el pis per a tota la vida, de quatre habitacions, sala menjador amb parquet i dos banys complets amb dos rentamans amb monocomandament. Com que els ha anat bé, no han fet cap esforç per saber què volia la gent; en tenien prou que els compressin, encara que fos per tirar els envans, o desmuntar l'horrible cuina l'endemà d'ocupar el pis i no utilitzar mai el bidet.

Els pocs que han intentat innovar s'han topat amb un embull de normatives que els ho impedien. S'han de revisar unes normatives restrictives, perquè no continuïn dictant obsoletes vivendes i permetin la innovació. S'ha d'admetre d'una vegada per totes el concepte de loft i les vivendes en planta baixa. Però, per descomptat, evitant la tendència irremissible a l'especulació i la trampa.

PER DESTAPAR la vergonya de l'escassetat de vivenda, se'ns va acudir des del FAD promoure el projecte Barraca Barcelona, on va aflorar el submón de la infravivenda, llits calents, barraquisme il.lustrat, i altres horrors. La intenció era reflexionar sobre canvis d'usos socials i urgències molt notòries, com per exemple la de la immigració, que no viu en pisos de 30 metres quadrats, sinó de 100, però on s'apinyen 20 persones a cada habitació en tres torns. També vam conèixer el drama de molta gent jove o humil de la pròpia ciutat, que quedava expulsada al no poder pagar el que era preceptiu. D'aquesta experiència va sorgir la necessitat que l'arquitectura donés respostes, ja que ni els promotors ni els polítics ho feien.

El pas següent ha estat l'experiència APTM, apartaments reduïts, dins de Construmat, experiment coordinat per Josep Bohigas, entusiasta inventor de Barraca Barcelona i eficient arquitecte tant de museus com de pensions ravaleres. Aquesta vegada es feia un pas més: demostrar que és possible dissenyar de manera més eficient la vivenda, per exemple oferint espais modulars, que creixin o minvin segons les necessitats, amb canals llestos per a les instal.lacions. Podent incorporar progressivament elements a mesura que els necessitem o tinguem més diners. Proposant utilitzar l'espai en altura, amb altells, incorporant petits horts urbans a les terrasses, adoptant mobles de cuina modulars portàtils i no fixos, fins i tot proposant l'autoconstrucció temporal sobre solars desocupats, evitant així el cost brutal del sòl.

AIXÒ DELS 30 metres quadrats era la cosa menys important, es tractava de fer cases diferents, molt més eficients i mutants, i per descomptat més barates, perquè el mercat no les ofereix. No és que siguem tontos ni masoques, és clar que les preferim de 150 metres, però no les podem pagar i a més a més no ens agraden les del mercat, ni encara que fossin més barates. O potser en preferim dues de petites, una a Madrid i una altra a Barcelona. Ens venia de gust que el talent arquitectònic, en lloc d'utilitzar-se en els habituals edificis ego-trip d'exhibició, museus o gratacels, s'utilitzés per una vegada a reinventar la vivenda social per a qui la necessita.

No volem micropisos a preu de mercat, en tot cas proposem apartaments de lloguer transitoris i públics. Ens apuntem a les mesures que garanteixin la sostenibilitat de la construcció i ens ve de gust personalitzar cada casa, ja que tots som diferents. Pretenem crear un debat per aconseguir habitacles dignes, actuals, sostenibles i per a tothom. Ens han dit que això és un dret, ens ho prometen, però no ho compleixen i de moment ens hem posat mans a la feina.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP