habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Llogar un pis de 30 m2 a Barcelona costa entre 420 i 800 euros al mes · N.R.
AVUI 14/04/05

La consultora immobiliària Forcadell indica que un 21% de la demanda reclama habitatges petits.
Ciutat Vella, Barceloneta i Roquetes són els barris amb més oferta.

Els pisos de lloguer de fins a 30 m 2 que actualment es poden trobar al mercat lliure de Barcelona no són, precisament, una ganga. Segons les fonts consultades per aquest diari, la mitjana de preu d'aquests espais habitables se situaria en els 600 euros mensuals, tot i que la forquilla oscil·la entre els 420 i els 800 euros al mes. I, majoritàriament, se situen a Ciutat Vella, Barceloneta, Born, Verdum, Via Júlia, Roquetes i Trinitat Nova.

Val a dir, però, que si la proposta d'estudi de la ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, prosperés, els nous minipisos per a joves resultarien notablement més barats, ja que s'inclourien en el règim de vivendes de protecció oficial (VPO). Dilluns passat, durant la inauguració de Construmat, Trujillo va anunciar que el govern central ha encarregat diferents estudis per modificar la llei dels habitatges socials. Un d'aquests informes analitza la viabilitat de nous tipus d'habitatges, com els de 30 m2.

Si es compara l'oferta que ara hi ha de lloguer en VPO, el preu és força distant. En el cas del Patronat Municipal de l'Habitatge, que depèn de l'Ajuntament de Barcelona i que ha construït a la ciutat diverses promocions de pisos de 40 m2 per a joves, el preu a què lloga aquests espais està en una mitjana de 190 euros mensuals. Les dades facilitades ahir per la consultora immobiliària Forcadell indiquen que, en l'àmbit del lloguer, un 24,6% dels pisos comercialitzats l'any passat corresponien a estudis d'entre 30 i 60 m2, que es van llogar per un preu d'entre 420 i 800 euros a persones d'entre 18 i 35 anys.

Pel que fa a la demanda, Forcadell assegura que un 21% del total d'arrendataris van demanar l'any 2004 pisos d'aquestes mides, bàsicament perquè amb menys metres quadrats es paga menys lloguer. En el que portem d'any els preus s'han apujat fins a un 28%.

Al portal immobiliari Idealista.com hi tenen actualment en cartera 656 habitatges en arrendament a Barcelona, només dos dels quals respondrien a les característiques dels minipisos, tots dos a Ciutat Vella: un té 25 m2 i l'altre 30. Els propietaris dels dos pisos demanen el mateix: 600 euros de lloguer al mes.

Pel que fa a la compravenda, el cap de vendes de la immobiliària Sasi, Jaume Garriga, va explicar que els habitatges d'aquestes dimensions "entren i surten amb molta facilitat a la companyia perquè tenen bastanta demanda al mercat". Segons Garriga, el perfil del comprador respon, bàsicament, a persones que estan soles o bé a gent que té un pressupost molt limitat, "com els immigrants".

Sasi sempre té entre cinc i deu pisos en venda d'uns 30 m 2 a Barcelona. Els més cars són els que se situen "a prop del mar", on el metre quadrat es paga a 7.212,15 euros, una xifra similar a la de districtes com l'Eixample. En altres zones de la ciutat el preu se situa en els 4.207 euros per metre quadrat. Aquestes dades suposen que a Barcelona es poden pagar per un pis de 30 m 2 entre 126.210 euros i 216.364,5, en funció de la zona i l'estat de l'habitatge.

Entre les promotores d'obra nova consultades, totes asseguren que no construeixen pisos d'aquestes dimensions. En algun cas en fan a partir de 40 m 2, però en "promocions molt concretes".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP