habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La proposta de minipisos socials de lloguer de Trujillo aixeca polseguera · R.M. Sànchez / S. Sabrià
El Periódico 13/04/05

• La ministra afirma que "la dignitat no es mesura per metres quadrats" i defensa la iniciativa.
• El PP, CiU i la Generalitat rebutgen el finançament públic de vivendes de 30 m2 de superfície.

Les declaracions de la ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, a Construmat dilluns passat en què va anunciar la intenció del Govern de modificar la llei que regula les vivendes de protecció oficial (VPO) perquè es puguin fer més petites i adaptables, van provocar ahir un encès debat polític i social. PP i CiU van rebutjar de ple la proposta. Els responsables de vivenda del Govern de la Generalitat, també, encara que altres consellers li van treure importància i la van situar en el pla només teòric. Els constructors la van recolzar i hi va haver divisió d'opinions entre les organitzacions de consumidors.

La ministra no es va acovardir i va defensar ahir la bondat del debat sobre els minipisos de lloguer. Trujillo va manifestar que "la dignitat no es mesura per metres quadrats" al respondre a una pregunta dels periodistes de si considerava que una vivenda de 30 metres quadrats complia amb el dret constitucional a una vivenda digna. També va afegir que els possibles canvis en la normativa de la VPO no es reflectiran en el pròxim pla de vivenda, que ja està gairebé llest per ser aprovat.

PROPOSTA D'ESTUDI
Trujillo va reiterar que l'impuls als minipisos es limita, per ara, als convenis firmats a Construmat per estudiar les noves tipologies de vivenda adequades per donar solucions transitòries a les necessitats dels ciutadans en determinats moments transitoris de la seva vida, com la joventut o en casos de separació.

El PSOE va sortir en suport de la ministra i el ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, també va defensar la idea, i va recordar que va viure en un pis de 25 metres quadrats que, a la que va poder, el va deixar.

Per contra, el PP es va llançar amb força contra la proposta. El portaveu de vivenda del principal partit de l'oposició, Pablo Matos, la va qualificar d'"autèntica barbaritat", i va sol.licitar la compareixença urgent de la ministra al Congrés perquè expliqui la iniciativa. No obstant, va reconèixer que pisos de 25 o 30 metres quadrats poden ser una solució parcial per a estudiants o al centre d'algunes ciutats, però no valen per al problema general.

El president de CiU a l'Ajuntament de Barcelona va qualificar la proposta de minipisos socials d'"indigna i immoral", va recordar que vivendes d'aquestes mesures eren "les que feia Franco", i va advertir que la reducció dels habitacles no faria abaixar els preus sinó augmentar l'especulació sobre el sòl.

La reaccions del Govern de la Generalitat van ser dispars. La directora general d'Habitatge, Carme Trilla, que va acompanyar Trujillo en l'acte d'inauguració de Construmat, es va desmarcar de possibles canvis legislatius per promoure VPO més petites. "L'aposta per una vivenda petita no està al nostre calendari", va sentenciar. Segons Trilla, els pisos més petits "només els demanen alguns promotors perquè al darrere d'aquest debat hi ha interessos d'alguns empresaris del sector".

El conseller en cap de la Generalitat, Josep Bargalló, que també era a la Fira dilluns amb Trujillo, va considerar que l'opció que estudia el Govern central és només "teoria arquitectònica i intel.lectual", i va afegir que l'Executiu català no ha pres "cap acord" en aquest sentit. Bargalló va insistir que la idea de crear vivendes de 30 metres quadrats és només un projecte "experimental" fet per diversos arquitectes en relació amb el problema de la vivenda. Tot i així, va comentar que "segurament hi ha casos personals que es podrien solucionar amb propostes d'aquest tipus".

En l'àmbit empresarial, el president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis (APCE), Guillermo Chicote, va afirmar que la proposta de Trujillo és "positiva", perquè "de 30 metres en surt una vivenda molt digna per a dues persones". El promotor va qualificar la proposta de "possible i socialment positiva", encara que va advertir que el cost de construcció augmentaria de manera automàtica perquè "la instal.lació de serveis i la mà d'obra seria la mateixa" pràcticament que per a un pis de més metres.

El Consell de la Joventut i les associacions de consumidors CEACCU i CECU van recolzar la construcció de minipisos si es conceben com una mesura temporal pensada per a joves. En canvi, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va qualificar la vivenda de 30 metres de "pedaç i no de solució a llarg termini". Segons l'OCU, per abaratir la vivenda "s'hauria d'incidir en el preu del metre quadrat i no en el nombre de metres de cada unitat".

La responsable de l'OCUC, Montserrat Torrent, també va criticar la proposta i es va preguntar en quins estudis es basa la ministra espanyola per afirmar que es necessiten aquestes vivendes.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP