habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La Societat Pública de Lloguer cobrarà un mes als inquilins · R.M.S.
El Periódico 13/04/05

• La SPA retindrà al propietari entre el 12% i el 20% de cada mensualitat.
• A Catalunya, els arrendaments aniran de 420 a 630 euros, segons la zona.

Els inquilins que recorrin a la Societat Pública de Lloguer (SPA, per les seves sigles en castellà) per arrendar una vivenda hauran de pagar a l'ens públic l'equivalent a la renda d'un mes en concepte de despeses de gestió, a més de dipositar una altra quantitat similar com a fiança. Al propietari de l'immoble cedit a la SPA, se li cobrarà cada mes fins a un 20% de la renda de lloguer (pot ser entre un 12% i un 20%) en contraprestació a les garanties que obtindrà enfront de possibles impagaments, desperfectes o assistència jurídica per desnonaments.

Així ho va explicar ahir la ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, al detallar el funcionament de la futura societat, que es constituirà aquesta setmana, però no funcionarà fins a la tardor.

FUNCIONAMENT
El propietari d'una vivenda es posarà en contacte amb la SPA. Podrà fer-ho a través de la "xarxa capil.lar" que teixirà la societat mitjançant convenis amb autonomies, ajuntaments, agents de la propietat, ONG, l'Institut de la Joventut, etc. A Catalunya, l'empresa pública Adigsa canalitzarà l'activitat de la societat estatal.


La "xarxa" avaluarà el pis i negociarà amb el propietari "una renda assequible" en funció de la ubicació i el tipus de vivenda. Tot i que la ministra no va voler quantificar què s'entén per "renda assequible", en el pla català oscil.larà entre 630 euros al mes a Barcelona; 560 a l'àrea metropolitana; 490, a la segona corona, Tarragona, Lleida, Girona i el seu entorn, i 420 a la resta.

La SPA firmarà un contracte de gestió i intermediació amb el propietari i es contractarà una pòlissa d'assegurança multirisc per garantir el bon estat de conservació de l'immoble. En el moment en què es firmi un contracte amb un inquilí, se subscriuran les assegurances per impagament i assistència jurídica. La SPA garantirà el cobrament de la renda pactada des d'aquest moment i durant tot el temps en què la vivenda estigui cedida a la societat, encara que no estigui llogada. El propietari de l'immoble es compromet a iniciar l'acció judicial contra l'inquilí en cas d'impagament.

Trujillo va dir ahir que la societat pública no pretén "suplantar", sinó "complementar" les actuacions d'altres administracions públiques i del sector privat. La tasca de la SPA se sumarà a les ajudes al lloguer ja aprovades pel Govern en el pla de xoc del juliol, que inclouen ajudes de fins a 6.000 euros a l'amo per condicionar les vivendes i entregues als inquilins de fins a 232 euros al mes.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP