habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El govern rebutja reduir la mida dels pisos socials fins als 30 m2 · Natàlia Rios
AVUI 13/04/05

El sector veu amb bons ulls la proposta del ministeri si és transitòria.

La conselleria de Medi Ambient i Habitatge del govern va rebutjar ahir la possibilitat de reduir la mida dels pisos de protecció oficial en règim de lloguer fins als 30 metres quadrats, tal com està estudiant el ministeri de Vivenda. En concret, la ministra María Antonia Trujillo va anunciar dilluns passat que el govern central ha encarregat diversos estudis per analitzar com es pot modificar la llei de vivendes de protecció oficial (VPO) i adaptar-la als nous temps. Entre aquests estudis, hi ha la investigació sobre nous espais habitables en un mínim de 30 metres quadrats, per debatre introduir aquesta tipologia de VPO per als joves.

La directora general d'Habitatge, Carme Trilla, va assegurar que "de cap manera el govern investigarà noves tipologies de pisos protegits més petits", ja que aposta "per una mida digna per satisfer les necessitats" dels ciutadans de Catalunya. De fet, va recordar que l'ordenança metropolitana d'edificació fixa la superfície mínima d'un habitatge lliure en 36 metres quadrats per a dues persones, una superfície que el govern "no aplica mai" en els pisos que impulsa.

En el cas específic de pisos de lloguer per a joves i persones grans, que ofereixen serveis comuns, "el mínim són 40 metres quadrats", va recordar Trilla. Però, a banda d'aquesta tipologia per a un sector concret de la població, en general, l'habitatge protegit del govern "no té menys de 60 m2, i la mitjana és d'entre 70 i 80", va comentar. Al seu entendre, "caure en la temptació de construir pisos petits per aconseguir un preu assequible, és una trampa" per al mercat lliure.

També en contra de la nova proposta de debat de la ministra es van mostrar bona part dels partits polítics de l'oposició. El diputat d'ICV i portaveu parlamentari d'Esquerra Verda, Joan Herrera, va demanar a la ministra que es replantegi la política d'habitatge que vol fer des del seu ministeri i deixi d'anunciar mesures parcials. Al seu entendre, la proposta dels minipisos "no respon a les necessitats de la societat, i derivarà en la creació de guetos".

El PP va qualificar l'"experiment" d'"autèntica barbaritat", i va dir que demanarà la seva compareixença en el Congrés perquè exposi aquesta "perillosíssima" proposta. Per la seva banda, CiU creu que aquests pisos no són una solució "seriosa" al problema de la vivenda i que afavoririen l'especulació.

Ara bé, molt diferent és la posició que van prendre ahir els diferents agents del sector de la construcció. El president de l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Barcelona (APCE), Enric Reyna, va afirmar ahir que des de l'associació fa temps que diuen que les necessitats de les persones canvien molt al llarg de la seva vida, i que la normativa de VPO hauria de poder reflectir aquesta varietat i flexibilitat. Segons Reyna, la proposta d'estudi de la ministra "no suposa que ara totes les VPO hagin de tenir 30 metres quadrats", i pot ser una solució per a una part de la població com els estudiants, "sempre que es tingui clar que és un habitatge de trànsit".

El Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona va una mica més enllà i destaca el rerefons de la iniciativa. Segons el director del gabinet tècnic del col·legi, Ramon Puig, "seria una llàstima quedar-nos en si 30 metres quadrats són molt o poc", ja que la ministra va obrir un debat que el sector "feia temps que esperava". I és que al seu entendre, Trujillo va encetar diferents línies d'anàlisi "per explorar noves possibilitats, fer la normativa més flexible i el sector més competitiu".

Per la seva banda, tant l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya com el Consell de la Joventut d'Espanya van qualificar la proposta de Trujillo de positiva sempre que fos només per a joves, per un període de temps molt limitat i a municipis on un estudi previ detecti la seva necessitat.

Tots els que es van mostrar ahir a favor de la iniciativa van voler remarcar, però, que això no soluciona el problema d'accés a l'habitatge i els seus preus.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP