habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Veïns del Casc Antic es mobilitzen per frenar la demolició d'edificis · Patrícia Castàn
El Periódico 11/04/05

• Desenes de persones formen una cadena humana per salvar diversos blocs de Sant Pere més Baix.
• Les associacions de la zona volen rehabilitacions del patrimoni històric en lloc d'enderrocaments.

Agafats de les mans i units per la indignació contra la política urbanística de l'ajuntament de Barcelona, desenes de veïns del Casc Antic van formar ahir una cadena humana per impedir l'enderrocament de més edificis a prop de l'anomenat Forat de la Vergonya. Els participants es van enllaçar al perímetre format pels carrers de Metges, Jaume Giralt, Sant Pere més Baix i el solar del Forat --al costat del mercat de Santa Caterina-- per reivindicar la supervivència del patrimoni històric del barri. Van anunciar que repetiran la seva acció el dia que s'anunciï la imminent demolició. Els "veïns de tota la vida", que és com s'autodefineixen els afectats, fa uns quants anys que lluiten contra les demolicions que s'han portat a terme amb l'objectiu de renovar el barri. L'amenaça dels blocs que queden drets a prop del Forat de la Vergonya, però, ha redoblat la seva lluita. Es neguen a admetre que l'horitzó de blocs moderns s'obri pas fins a Sant Pere més Baix, "un dels pocs carrers que encara es mantenien íntegres" i en recordaven "el passat medieval", va explicar Joan Mallarach, de l'associació Veïns en Defensa de la Barcelona Vella.

MENYS TEIXIT SOCIAL
La decisió municipal d'aixecar una ludoteca on actualment hi ha diversos blocs centenaris ha sublevat el col.lectiu Espai d'Entesa, que uneix l'entitat abans esmentada i l'associació de veïns del Casc Antic, el Fòrum Veïnal de la Ribera, Ecoconcern i la Xarxa del Consum Solidari, entre altres, amb el suport de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i de l'organització SOS Monuments.

Mallarach insisteix que "aquestes actuacions destrueixen el teixit social del barri, la gent que ha aguantat tota la vida fins i tot en condicions denigrants ara se n'ha d'anar". També lamenten l'èxode dels joves, i el reallotjament de molts veïns a la Barceloneta, ja que els nous edificis no han pogut absorbir totes les persones desallotjades.

Els veïns fa molt de temps que fan campanya per evitar la construcció d'un pàrquing i un poliesportiu al Forat de la Vergonya. Volen que l'enorme solar, fruit de l'enderrocament de desenes de pisos, es converteixi en zona verda. Amb aquest objectiu es dediquen a plantar arbres i fins i tot han instal.lat porteries de futbol per convertir la zona "en el punt de trobada i integració que necessita el barri".

Espantats davant la possibilitat que Santa Caterina segueixi els passos del "parc temàtic per a turistes del Born", els afectats reclamaven ahir que el regidor de Ciutat Vella, Carles Martí, compleixi la seva promesa de seguir una "estratègia de rehabilitació". "L'ajuntament ha en- derrocat fins i tot antics palaus després de tapiar-los i esperar a declarar-los en ruïna", va argumentar una de les participants en la protesta.

LOCALS CONDEMNATS
Gabriel Colomer és un dels veïns que s'oposaran a la demolició plantant cara a les excavadores, va amenaçar. Es queixa que l'ajuntament li ofereix un pis allunyat del barri i un local de 60 metres quadrats, davant del local vivenda de 300 metres quadrats que perdrà amb els pròxims enderrocaments. La piqueta demolirà la seu de l'Agrupació d'Aturats i una xarcuteria que encara obre la persiana diàriament, contra vent i marea i amb un edifici tapiat i buidat durant anys.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP