habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Ve´ns del Casc Antic es mobilitzen per frenar la demoliciˇ d'edificis · Patrícia Castàn
El Periódico 11/04/05

Ľ Desenes de persones formen una cadena humana per salvar diversos blocs de Sant Pere mÚs Baix.
Ľ Les associacions de la zona volen rehabilitacions del patrimoni hist˛ric en lloc d'enderrocaments.

Agafats de les mans i units per la indignaciˇ contra la polÝtica urbanÝstica de l'ajuntament de Barcelona, desenes de ve´ns del Casc Antic van formar ahir una cadena humana per impedir l'enderrocament de mÚs edificis a prop de l'anomenat Forat de la Vergonya. Els participants es van enllašar al perÝmetre format pels carrers de Metges, Jaume Giralt, Sant Pere mÚs Baix i el solar del Forat --al costat del mercat de Santa Caterina-- per reivindicar la supervivŔncia del patrimoni hist˛ric del barri. Van anunciar que repetiran la seva acciˇ el dia que s'anunci´ la imminent demoliciˇ. Els "ve´ns de tota la vida", que Ús com s'autodefineixen els afectats, fa uns quants anys que lluiten contra les demolicions que s'han portat a terme amb l'objectiu de renovar el barri. L'amenaša dels blocs que queden drets a prop del Forat de la Vergonya, per˛, ha redoblat la seva lluita. Es neguen a admetre que l'horitzˇ de blocs moderns s'obri pas fins a Sant Pere mÚs Baix, "un dels pocs carrers que encara es mantenien Ýntegres" i en recordaven "el passat medieval", va explicar Joan Mallarach, de l'associaciˇ Ve´ns en Defensa de la Barcelona Vella.

MENYS TEIXIT SOCIAL
La decisiˇ municipal d'aixecar una ludoteca on actualment hi ha diversos blocs centenaris ha sublevat el col.lectiu Espai d'Entesa, que uneix l'entitat abans esmentada i l'associaciˇ de ve´ns del Casc Antic, el F˛rum Ve´nal de la Ribera, Ecoconcern i la Xarxa del Consum Solidari, entre altres, amb el suport de la Federaciˇ d'Associacions de Ve´ns de Barcelona i de l'organitzaciˇ SOS Monuments.

Mallarach insisteix que "aquestes actuacions destrueixen el teixit social del barri, la gent que ha aguantat tota la vida fins i tot en condicions denigrants ara se n'ha d'anar". TambÚ lamenten l'Ŕxode dels joves, i el reallotjament de molts ve´ns a la Barceloneta, ja que els nous edificis no han pogut absorbir totes les persones desallotjades.

Els ve´ns fa molt de temps que fan campanya per evitar la construcciˇ d'un pÓrquing i un poliesportiu al Forat de la Vergonya. Volen que l'enorme solar, fruit de l'enderrocament de desenes de pisos, es converteixi en zona verda. Amb aquest objectiu es dediquen a plantar arbres i fins i tot han instal.lat porteries de futbol per convertir la zona "en el punt de trobada i integraciˇ que necessita el barri".

Espantats davant la possibilitat que Santa Caterina segueixi els passos del "parc temÓtic per a turistes del Born", els afectats reclamaven ahir que el regidor de Ciutat Vella, Carles MartÝ, compleixi la seva promesa de seguir una "estratŔgia de rehabilitaciˇ". "L'ajuntament ha en- derrocat fins i tot antics palaus desprÚs de tapiar-los i esperar a declarar-los en ru´na", va argumentar una de les participants en la protesta.

LOCALS CONDEMNATS
Gabriel Colomer Ús un dels ve´ns que s'oposaran a la demoliciˇ plantant cara a les excavadores, va amenašar. Es queixa que l'ajuntament li ofereix un pis allunyat del barri i un local de 60 metres quadrats, davant del local vivenda de 300 metres quadrats que perdrÓ amb els pr˛xims enderrocaments. La piqueta demolirÓ la seu de l'Agrupaciˇ d'Aturats i una xarcuteria que encara obre la persiana diÓriament, contra vent i marea i amb un edifici tapiat i buidat durant anys.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acciˇ Cat˛lica Obrera
MCJ
Moviment CristiÓ de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP