habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El preu dels pisos usats arriba ja als 350.000 euros a Barcelona · Natàlia Rios
AVUI 06/04/05

El president del Col·legi d'APIs creu que el cost tendeix a igualar-se en tots els districtes de la ciutat.
L'habitatge de segona mà s'encareix un 6% de gener a març del 2005.

Tots aquells barcelonins que pensin a adquirir un pis de segona mà com a alternativa econòmica a l'obra nova han de saber que hauran de poder pagar una mitjana de 350.000 euros. Aquesta és la xifra que, segons les dades dels agents de la propietat immobiliària (API) i de la xarxa Comprarcasa, es paga per un pis usat a Barcelona. Els càlculs, però, són clars. De gener a març del 2005, el metre quadrat de segona mà a Barcelona s'ha encarit un 6%, fins a situar-se en els 3.927 euros de mitjana. Si es multiplica aquesta xifra pels 89 metres quadrats que tenen els habitatges de la Ciutat Comtal, sempre segons les dades dels API, dóna com a resultat 349.503 euros.

Si bé és cert que el cost d'un pis pot variar segons el districte, el president del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, Joan Ollé, ja va avançar ahir que la diferència de preus entre els diferents barris de la ciutat "cada cop s'escurça més".

Segons les dades dels API, en el primer trimestre d'aquest any el preu dels pisos de Barcelona ha augmentat un 13% respecte al mateix període del 2004. Ollé va explicar que aquest percentatge suposa un repunt respecte a "la tendència a la baixa que semblava que s'havia iniciat a començaments de l'any passat". Malgrat tot, el president del Col·legi d'APIs va assegurar que "és optimista" i que preveu tancar l'any amb "encariments d'un sol dígit, entre el 8% i el 9%". En tan sols dos anys, el preu dels pisos de segona mà de Barcelona ha crescut un 38,7%, al passar dels 2.831 euros per metre quadrat del primer trimestre del 2003 als 3.927 euros d'ara.

Un 17% més a Nou Barris
Si s'analitzen les dades per districtes, la dada més sorprenent es troba a Nou Barris, on els pisos han augmentat el seu preu un 17% en tres mesos. Per Ollé, aquest percentatge s'explica perquè "és la zona amb els preus més baixos" i la tendència és igualar preus a tota la ciutat. Pel que fa als encariments interanuals, Nou Barris i Ciutat Vella són els que més pugen, amb un creixement del 17% cadascun.


Respecte als elements que provoquen que un mateix pis de segona mà s'encareixi en només tres mesos, quan no hi ha costos de construcció ni de sòl, Ollé ho té clar. Per una banda, "el preu dels pisos el marca el comprador, el que aquest, finalment, paga per l'habitatge". I, per l'altre, "els propietaris dels immobles cada vegada volen més diners pel seu pis. En nou de cada deu casos, el propietari demana a l'API que vengui el seu habitatge per més diners del que el professional considera oportú".

Competència deslleial
A aquests dos factors s'hi afegeix, en opinió d'Ollé, que la liberalització del sector ha comportat que qualsevol pugui exercir d'agent immobiliari sense haver de complir cap tipus de regulació o normativa, que sí compleixen els professionals que estan col·legiats. "En els últims anys, han sorgit individus i empreses que només tenen un afany especulatiu, que fan competència deslleial, i que repercuteixen comissions abusives en els preus", va dir Ollé. La comissió de venda que s'emporten els API col·legiats oscil·la entre el 3% i el 5%.

Per tot això i perquè la gent necessita un pis on viure, el president del Col·legi d'APIs considera que els preus dels habitatges no baixaran, i que com a molt s'estabilitzaran. A més, per satisfer la demanda, malgrat els preus, "les entitats financeres flexibilitzen cada cop més els crèdits hipotecaris allargant els terminis i concedint el 100% de la taxació", va concloure.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP