habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Milà proposa rebaixar al 7% l'IVA de les obres de rehabilitació - Salvador Sabrià
El Periódico 04/03/05

INICIATIVA PER GARANTIR L'ACCÉS A UN DRET BÀSIC
• La Generalitat reclama que el lloguer tingui la mateixa ajuda fiscal que la compra.
• Els promotors demanen sòl barat per participar en el pla de vivenda
.

El Govern de la Generalitat reclamarà a l'Executiu central que equipari l'impost sobre el valor afegit (IVA) que s'aplica a la construcció de vivendes noves a totes les obres de rehabilitació. Això equivaldria a reduir l'impost del 16% actual al 7%. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va fer aquest anunci ahir en la jornada Habitatge i futur, organitzada per l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Barcelona (APCE).

Milà va afegir que l'actual gravamen a les obres de rehabilitació és "una injustícia" i va assegurar que en aquesta reclamació coincideixen de ple amb el sector privat. La directora general d'Habitatge, Carme Trilla, va explicar que la proposta catalana al Govern és que s'apliqui l'IVA reduït a qualsevol obra de rehabilitació, com es fa en tot el procés de construcció de pisos nous. Encara que també va admetre que es donaria per satisfeta si la rebaixa arriba immediatament a les rehabilitacions d'edificis sencers.

En el mateix fòrum, el secretari general d'Habitatge, Ricard Fernández Ontiveros, va explicar que en les negociacions que manté la conselleria de Medi Ambient amb el Ministeri de Vivenda per al nou pla que s'està elaborant estan intentant que el lloguer rebi les mateixes ajudes fiscals que la compra de vivenda nova. Les deduccions haurien de beneficiar tant els inquilins com els promotors d'edificis.


CRÈDITS PRIVILEGIATS
Milà va explicar també que ja tenen llest un esborrany de conveni amb les caixes d'estalvis perquè aquestes ofereixin una línia de crèdits preferents i a un tipus fix, o amb moltes garanties d'estabilitat de les quotes a llarg termini, per a l'adquisició dels pisos de preu concertat. Aquest tipus de vivendes, que tindran ajudes públiques, es podran vendre a preus més cars que els pisos de protecció oficial, però un 30% per sota dels del mercat lliure. Habitatge confia en aquesta fórmula perquè els constructors privats entrin de ple en el pla de vivenda. Segons Milà, amb aquest sistema als promotors els poden sortir els números.

El conveni amb les caixes haurà d'incloure també aquest tipus de crèdits per complementar el 80% del preu dels pisos de protecció oficial que ja tenen finançament públic, així com per sufragar l'avançament de les subvencions per rehabilitació; aquestes ajudes es paguen al finalitzar les obres.

El president de l'APCE, Enric Reyna, va respondre a la demanda del conseller que el sector privat entri de ple en la construcció de vivendes a preu concertat i de protecció oficial assegurant que ho faran si els surten els comptes. Per a això, va advertir que necessiten sòl suficient, a preu assequible i en condicions per poder edificar.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP