habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El govern negocia rebaixar l'IVA de la rehabilitació de vivendes - Natàlia Rios
AVUI 04/03/05

Milà ultima amb les entitats financeres oferir una hipoteca privilegiada per als pisos de preu concertat.
El departament d'Habitatge vol reduir l'impost del 16% actual al 7%
.
La nova línia de crèdits per a habitatges taxats vol establir-se per 40 anys i a un tipus d'interès gairebé fix
.

L'impost del valor afegit (IVA) de la construcció d'obra nova és del 7% i el govern entén que les obres de rehabilitació d'un habitatge han de beneficiar-se d'aquest mateix tipus i no d'un de més elevat, donat que es tracta d'un mateix sector. Per això des de la conselleria de Medi Ambient i Habitatge s'està negociant amb el govern central rebaixar l'IVA que s'aplica a la rehabilitació del 16% actual fins al 7% de la resta del sector. Una reducció que s'aplicaria a totes les reformes, ja siguin d'edificis sencers o de pisos particulars.

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va informar ahir que aquesta és una reivindicació històrica del sector que tant promotors com govern han fet arribar a l'administració central, què és qui té el poder de maniobra. Segons va dir Milà, els últims mesos hi ha hagut diverses reunions entre el ministeri de la Vivenda i el departament que ell dirigeix per consensuar aquest tema. No obstant, el conseller no espera arribar a cap acord definitiu fins que no es concreti el pla de la vivenda 2005-08 del govern central i les reformes fiscals que prepara. En aquest sentit, una font del departament va assegurar que el ministeri de la Vivenda, que encapçala María Antonia Trujillo, veu amb bons ulls aquesta rebaixa de l'IVA, però que és el ministeri d'Economia qui hi troba impediments.

A més, Milà -que va inaugurar la jornada sobre el pla per al dret a l'habitatge 2004-07, organitzada per l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis (APCE) de Barcelona- va assegurar que el govern té clar que cada vegada hi ha més gent que no pot accedir a un habitatge i que se l'ha d'ajudar. Segons les seves dades, el preu d'un pis a Barcelona s'ha multiplicat per tres els últims vuit anys i ara la mitjana de la ciutat és de 4.200 euros per metre quadrat. Paral·lelament, el lloguer ja assoleix els 700 euros mensuals de mitjana. I les llars catalanes que han de pagar una hipoteca han de destinar-hi el 40% dels seus recursos, "el mateix percentatge que quan els tipus d'interès estaven en el 16%, l'any 1996".

Un munt de dades que justifiquen, segons Milà, la nova figura de pisos a preu concertat, a mig camí entre la vivenda pública i la del mercat lliure, i una nova línia de crèdits privilegiada. Així doncs, va anunciar que el govern té pràcticament enllestit un esborrany d'acord amb les entitats d'estalvis catalanes per establir crèdits hipotecaris més avantatjosos per a les persones que comprin habitatge a preu concertat. En principi, aquests préstecs es farien per 40 anys i tindrien un tipus d'interès pròxim a l'actual però gairebé fix. "El que més preocupa les famílies és saber si podran pagar la hipoteca si pugen els tipus d'interès o algú es queda sense feina. Amb el nou crèdit es pretén oferir un marc d'estabilitat", va afirmar.

Més línies de crèdit
En aquest sentit, la directora general d'Habitatge, Carme Trilla, va detallar que aquest acord amb les entitats financeres, que estarà tancat abans d'un mes, inclou també dues línies més de crèdit. Els altres dos tipus de préstecs que es negocien són un suplement del 20% per a la compra dels pisos de protecció oficial (actualment només es finança el 80% del valor de compra i així s'arribaria al 100%) i préstecs per a la rehabilitació (com un avanç de diners fins que arribi la subvenció pública).

Trilla també va concretar que el seu departament està acabant de detallar la creació del registre que ha d'acollir tots els catalans que vulguin accedir a un pis de protecció oficial. El registre serà d'accés públic i servirà per adjudicar tots els habitatges protegits construïts en sòl de planejament urbanístic, ja siguin de promoció pública o privada. No s'hi inclouran, però, les vivendes de les cooperatives ni les que s'edifiquin en sòl privat. L'adjudicació es farà per sorteig i els requisits per entrar-hi són estar empadronat a Catalunya, no tenir un pis en propietat i tenir uns ingressos inferiors a 6,5 vegades el salari mínim.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP