habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La demanda de vivendes s'acostarà a les 400.000 per any fins al 2011 - Max Jiménez Botías
El Periódico 02/03/05

• Un informe de Caixa Catalunya considera que l'excés d'oferta aconseguirà moderar els preus
• L'estudi destaca que el ritme de creació de llars es mantindrà gràcies als immigrants
.

Si les condicions econòmiques no varien excessivament respecte a l'última dècada, la demanda de vivendes fins al 2011 serà de 400.000 a l'any a Espanya. Es mantindrà, per tant, per sota de la xifra de vivendes acabades el 2004, que van ser més de 700.000, o de les 670.000 del 2003. D'aquesta manera, si l'oferta segueix cobrint de sobres aquesta demanda, és previsible que la bombolla immobiliària tendeixi a contenir-se per si sola.

"Considerem que es produirà una estabilitat en el creixement de les noves famílies, si no es produeixen modificacions notables en la immigració", va comentar Josep Oliver, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l'estudi titulat Demografia i habitatge a Espanya i a les Comunitats Autònomes, de Caixa Catalunya, que va ser presentat ahir. L'estudi es basa en el principi que les condicions que influeixen en la immigració i els factors socials no es modificaran, encara que l'impacte demogràfic serà diferent en la present dècada.

En aquestes condicions, el treball preveu un creixement de 2,289 milions de noves famílies en el període estudiat. La xifra és similar als 2,33 milions creades entre el 1991 i el 2001. Segons Oliver, es calcula una demanda anual de 330.000 vivendes per a la dècada actual, sumant les primeres residències, les vivendes secundàries i les buides. Però a aquesta xifra s'hi han d'afegir unes 70.000 més que corresponen a la demanda generada per estrangers. "Si l'oferta es manté al ritme actual, es pot produir una saturació que el mercat haurà de pair a poc a poc. En aquest cas, passarà com a la Gran Bretanya, on els preus s'han anat desaccelerant de mica en mica", va comentar Oliver.

IMPACTE DE LA NOVA DEMANDA
L'estudi sosté que el principal impacte en la nova demanda, aproximadament el 43,4%, correspondrà als factors socioculturals, fonamentalment a la reducció del nombre de membres que componen les famílies, però també a l'allargament de l'esperança de vida i al retard en l'e- mancipació dels joves.

Per contra, la immigració mantindrà la mateixa aportació (21,2%) a la demanda de nova vivenda que en la dècada anterior. En aquest sentit, Oliver va destacar la importància del fet que continuïn els fluxos immigratoris per a la demanda de vivendes, i va ressaltar que si es modifiqués el mercat de treball espanyol i, per tant, es dificultés l'entrada de nous contingents migratoris es produiria una disminució no menyspreable en la demanda de primera vivenda.

FACTOR DEMOGRÀFIC
El pes del factor demogràfic en la demanda de vivendes serà inferior al que s'ha registrat fins ara: passarà del 54% del període 1991-2001 al 43,4% en la dècada que s'acabarà el 2011.

Des del punt de vista territorial, Catalunya substituirà Andalusia com la comunitat autònoma que generarà més demanda de vivenda en la present dècada, amb 475.000 noves llars, davant les 468.000 de Madrid i les 375.000 d'Andalusia.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP