habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els arquitectes alerten que s'està construint el doble del necessari - M.E.Q.
AVUI 25/02/05

Les dades de l'informe elaborat reflecteixen que ara es pot parlar de "bombolla o eclosió" immobiliària.
Creuen que només un nou finançament per als ajuntaments frenarà els preus
.

El Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE) va exposar ahir que s'està construint més del doble del que és necessari. Durant el 2004 es van expedir 757.680 visats per iniciar noves vivendes quan, segons els seus càlculs, a l'Estat espanyol serien suficients entre 250.000 i 300.000 cases anuals.

El president del Consell d'Arquitectes, Carlos Hernández Pezzi, va anar més ellà i va assegurar que amb el creixement vegetatiu de la població només es requereixen unes 100.000 cases anuals. Amb aquesta dada i amb la constant inflació de les vivendes, els arquitectes consideren que sí que es pot parlar de "bombolla o eclosió" immobiliària.

Hernández Pezzi va donar més arguments per explicar l'afirmació. Va assegurar que "s'està malgastant en construir per a una demanda inexistent, només perquè els tipus d'interès ho permeten", amb la qual cosa "aviat s'haurà d'omplir l'Estat d'estrangers i turistes residents perquè ocupin les cases que sobren".

Davant el ritme constructor de vivendes "insostenible" les previsions dels arquitectes són que els preus creixeran únicament unes dècimes menys que el 2004. Al voltant del 17% si es tenen en compte les xifres facilitades pel ministeri de Vivenda i un 12,7% si es miren els imports de les taxacions de pisos nous. Aquest escenari només es modificaria -en línia amb el que apunten quasi la totalitat dels informes- si es produís un canvi econòmic brusc, com un fort descens del turisme o un important increment dels tipus d'interès.

El Consell d'Arquitectes va donar un seguit de recomanacions per millorar la situació, però deixant clar que és fonamental un nou sistema de finançament per als ajuntaments per evitar que la venda de sòl segueixi sent la principal font d'ingressos. Hernández Pezzi va assegurar que els municipis no estan disposats a "rascar-se la butxaca" i deixar de finançar-se per aquesta via, que a parer seu avui sembla bo però demà pot ser totalment contraproduent.

Paral·lelament a un pacte d'Estat per arreglar la font d'ingressos dels municipis, els arquitectes creuen que s'ha de fomentar un verdader mercat del lloguer i de vivendes de protecció oficial. Hernández Pezzi considera que el ministeri de Vivenda és un instrument poderós per afrontar la situació, però sempre que empri el patrimoni de sòl públic com un mecanisme de regulació del mercat per poder desenvolupar més actuacions com l'operació Campamento de Madrid en col·laboració amb altres ministeris i comunitats. Tot plegat, però, els arquitectes són pessimistes perquè, de moment, els ciutadans no tindran més remei que comprar davant la manca d'alternatives.

Plusmarques
Els arquitectes van demostrar que actualment Espanya "està batent plusmarques mundials" ja que és el primer indret per nombre de vivendes en propietat: 1,52 per llar davant la mitjana europea d'1,11. A més a més, a l'Estat espanyol s'han promogut els últims vuit anys 18,1 vivendes noves per 1.000 habitants, quan a Europa la mitjana és de 5,7. Aquest fenomen es repeteix en el preu: aquí una casa nova equival a set rendes mitjanes de la llar, quan a la UE no supera el 3,5 des de fa anys.

A més a més, els arquitectes també van denunciar que aquest parc de vivendes s'està construint sense incloure-hi les normes de qualitat, entre les quals hi ha les que fan referència al compliment del Protocol de Kyoto.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP