habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La demanda de pisos de lloguer és cinc vegades més gran que l'oferta -
AVUI 23/02/05

El grup Letra2 calcula que a Catalunya pagar la hipoteca absorbeix el 49,1% de la renda familiar.
Entre el 7% i el 9% de les llars de l'Estat són d'arrendament.

Per cada pis de lloguer disponible en el mercat, hi ha cinc persones o famílies disposades a ocupar-lo. I és que la demanda d'habitatges de lloguer és cinc vegades més gran que l'oferta disponible. Si més no, així ho calcula la companyia de serveis jurídics, defensa i reclamació Letra2, que s'ha atrevit a quantificar un fenomen que el sector fa temps que coneixia però que no havia gosat xifrar.

A més, el soci director de Letra2, Carlos Jordana, va assegurar ahir que és previsible que la demanda augmenti encara més durant els pròxims anys, especialment impulsada per l'arribada d'immigrants, dels quals, de moment, només el 28% pot accedir a un pis de propietat.

Per sota d'Europa
Malgrat la forta demanda de pisos en lloguer, aquest mercat és molt escàs a Espanya i, de fet, només viuen en arrendament entre el 7% i el 9% de les famílies, mentre que la mitjana europea és del 32%. Fins i tot, aquest percentatge assoleix valors del 55% a Alemanya, del 46% a Holanda i del 40% a Àustria i Dinamarca.

Segons Letra2, l'absència d'habitatge de lloguer s'explica, a més de la recurrent excusa del gust dels espanyols per la propietat -que Jordana creu que no deu ser tan certa, perquè als anys 50 la meitat de les famílies de l'Estat vivien de lloguer-, per l'existència d'incentius fiscals a la compra i per la inseguretat jurídica davant els inquilins morosos.

No obstant, les dades de Letra2 indiquen que mentre la compra d'un pis a Espanya aborbeix una mitjana del 43,7% de la renda familiar, el lloguer únicament requereix el 27,7% dels ingressos. En el cas de Catalunya, aquests percentatges se situen en el 49,1% i el 30,7%, respectivament.

De fet, els responsables d'aquesta companyia calculen que en un habitatge valorat en 300.000 euros, el pagamen t mensual d'un lloguer suposa uns 900 euros de mitjana, mentre que el cost de la hipoteca d'aquest mateix pis és d'uns 1.200 euros al mes, xifra a la qua s'ha de sumar les despeses de la comunitat.

En opinió de Jordana, "ningú fa negoci amb una casa, perquè ningú la ven per veure quants diners té i, si ho fa, és per comprar-ne una altra més gran i més cara, és a dir, que sempre està entrampat".



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP