habitatge públic
de lloguer
a les casernes
L'FMI insisteix que la vivenda amenaça el creixement espanyol -
El Periódico 18/02/05

• El Fons adverteix que l'alça dels pisos eleva la vulnerabilitat de l'economia
• Solbes demana temps perquè pugui fer efecte el pla de xoc del Govern.

El Fons Monetari Internacional (FMI) va alertar ahir Espanya del perill que suposa per al seu creixement econòmic "increïblement robust" la pressió inflacionista i l'auge del sector immobiliari.

Segons l'FMI, que dirigeix l'exvicepresident espanyol Rodrigo Rato, "l'implacable increment en els preus de la vivenda i l'endeutament domèstic" eleven la vulnerabilitat de l'economia espanyola davant d'esdeveniments adversos.

En el capítol de feines pendents, els responsables del Fons insisteixen en la necessitat de solucionar els problemes que afecten el sector immobiliari. Sol.liciten la supressió progressiva del desigual tracte fiscal derivat de "les generoses exempcions fiscals que incentiven la propietat de vivendes i que tenen un fort impacte en el pressupost". Fins i tot adverteixen que l'increment dels préstecs immobiliaris ha convertit les caixes d'estalvis espanyoles en "vulnerables".

L'organisme internacional assenyala que la recuperació d'Espanya té "una naturalesa desequilibrada", a l'estar capitanejada per l'empenta del consum. Aquesta situació, sumada a les pressions pel costat de la demanda en el sector de serveis, "en què la competència segueix sent inadequada", expliquen la persistència de la inflació, assenyala.

En l'informe s'elogia la prioritat que el Govern dóna a l'estabilitat fiscal, la transparència i la millora de la productivitat. Però també adverteix que, de cara al futur, la persistència de la inflació, l'auge del sector immobiliari i la relaxació del sistema monetari reclamen una contenció fiscal.

Davant l'advertència de l'FMI, el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, va assegurar ahir a Brussel.les que "s'ha de donar temps" al pla de xoc de la vivenda, adoptat a la tardor, perquè doni els seus fruits, en especial en la promoció de la vivenda de lloguer, informa Eliseo Oliveras. El ministre va reconèixer que els preus de les vivendes noves i usades van registrar el 2004 un nou increment "molt significatiu", però va insistir que seria prematur plantejar-se en aquests moments noves mesures addicionals.

NOVES ACTUACIONS
Solbes va reconèixer que els elevats encariments del preu de la vivenda a Espanya "no són positius per a ningú i que s'ha d'anar a una evolució més normal". El vicepresident va apuntar que en l'elaboració del nou pla de vivenda per a l'any 2006 s'hi podrien incorporar noves actuacions. La forta pujada de preus, va afegir, està incentivada per factors externs que escapen al control del Govern, cosa que dificulta la seva actuació, com ara els baixos tipus d'interès de la zona euro, la compra de pisos per part d'estrangers i la falta d'actius d'inversió alternatius.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP