habitatge públic
de lloguer
a les casernes
ICV de Barcelona es desvincula del PSC pel futur de les casernes de Sant Andreu - David Marín
El Punt 13/02/05

Els ecosocialistes proposen que bona part dels pisos de preu lliure es traslladin al Baró de Viver.

Els responsables del grup municipal d'ICV-EUiA al districte barceloní de Sant Andreu han elaborat una proposta urbanística per als terrenys de les antigues casernes militars que difereix sensiblement del plantejament del PSC. ICV vol que el pla de les casernes inclogui també terrenys del barri del Baró de Viver, on es podrien fer alguns dels pisos de mercat lliure compromesos a què té dret el Consorci de la Zona Franca. A les casernes es concentrarien els pisos públics i els equipaments. Segons Iniciativa, els pisos de mercat lliure al Baró de Viver sí que ajudarien a l'equilibri d'aquest barri.

La idea del grup d'ICV a Sant Andreu contrasta amb la que va anunciar el govern municipal a través d'una nota de premsa de l'Ajuntament, el 25 de gener, en la qual donava per fet un suposat acord amb les entitats pel que fa al futur dels terrenys. Aquest acord establiria, segons aquella nota, la construcció de 1.200 habitatges al sector, la meitat dels quals serien de protecció i els altres es podrien vendre a preu de mercat. Les entitats agrupades a Sant Andreu per les Casernes -una trentena, entre les quals hi ha l'associació de veïns de Sant Andreu i la de Tramuntana- van negar qualsevol tipus d'acord en aquest tema. «Aquesta és la proposta dels socialistes», diu el coordinador d'ICV al districte de Sant Andreu, Albert Ferrer, que hi afegeix: «Nosaltres, en canvi, plantegem algunes coses diferents en habitatge i equipaments, i en els criteris de gestió per aprofitar aquesta oportunitat històrica per al districte.» Ferrer també diu que la proposta d'ICV s'ha fet després de diverses reunions amb entitats veïnals i altres associacions del territori.

La diferència més significativa és en l'habitatge. ICV planteja que el pla urbanístic també integri una peça situada entre els carrers Ferran Junoy i el passatge de Potosí, a l'altre costat de les vies del tren, ja al barri del Baró de Viver. En aquest solar s'hi podrien concentrar més de 100.000 m de sostre residencial a preu lliure.

Aquests pisos a preu de mercat, diu Ferrer, tenen molt més sentit al Baró de Viver, un barri petit nascut totalment amb habitatge social, de manera que s'afavoriria «una diversitat social més gran» al barri. A les casernes, ICV també hi preveu la resta d'habitatges de preu lliure, que quedarien en una proporció molt minoritària respecte dels socials.

El Consorci de la Zona Franca va comprar els solars al Ministeri de Defensa a partir d'un conveni a tres bandes que inclou el fet que la meitat dels pisos siguin de protecció i la resta, de preu lliure. «La nostra p roposta ja la coneixen els socis al govern, i n'estem parlant», diu Ferrer.

ICV té la presidència del districte de Sant Andreu -un càrrec representatiu, amb Eugeni Forradellas-, i el PSC, la direcció executiva, amb el regidor Jordi Hereu.

No només al govern, sinó també al carrer, les posicions estan dividides. La Plataforma Veïnal de Sant Andreu, nascuda el 2002 com a reacció d'alguns veïns dels blocs pròxims a les casernes perquè eren ocupades per immigrants en situació irregular, defensa el conveni entre l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca i rebutja amb vehemència que el 100% dels pisos siguin socials.

En canvi, les associacions de veïns i entitats comercials, juvenils i d'altres sector s'han unit al grup Sant Andreu per les Casernes per reclamar que tot l'habitatge que s'hi faci sigui públic i de lloguer. El cap de setmana passat es van disfressar de gals andreuencs i de romans barcelonins i van fer una botifarrada al solar de les casernes.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP