habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La vivenda, últim escull del pla de les casernes - Jordi Corachan
El Periódico 26/01/05

PROJECTE D'URBANITZACIÓ DE L'ANTIC COMPLEX MILITAR DE SANT ANDREU
• L'ajuntament només aconsegueix el vistiplau dels veïns als equipaments.

El programa de vivenda és l'últim escull que impedeix tancar un pacte entre l'Ajuntament de Barcelona i diverses entitats de Sant Andreu sobre la urbanització del gran solar de les antigues casernes militars que hi havia al 'barri'. En canvi, hi ha acord sobre els equipaments (una escola, una guarderia, una comissaria dels Mossos, un centre cívic, una residència sociosanitària i una altra d'estudiants), els vials i les zones verdes. També hi ha consens perquè l'arquitecte Manuel Solà-Morales projecti la urbanització de la zona.

L'ajuntament va informar ahir que s'havia arribat a un "principi d'acord sobre el programa de vivendes i equipaments" en les dues parcel.les del passeig de Torras i Bages, de 110.000 metres quadrats en total (superfície similar a la que ocupen 11 illes de cases de l'Eixample). No obstant, Lluís González, president de l'associació de veïns, va negar que hi hagués cap acord sobre la vivenda i va confirmar les coincidències en els altres punts.

L'ajuntament vol que la meitat dels 1.200 pisos projectats al solar siguin socials, i l'altra meitat, de lliure mercat. Però l'associació de veïns i 15 entitats més del 'barri' reclamen que totes les vivendes siguin socials.

OPERACIÓ CAMPAMENT
González va esgrimir l'exemple de Madrid com a reforç de la seva demanda. El Consell de Ministres va donar via lliure divendres passat a l'operació Campament, gràcies a la qual es construiran 7.000 vivendes protegides i 1.100 de lloguer assequible i per a joves en 2,1 milions de metres quadrats de sòl cedits pel Ministeri de Defensa. Aquest no rebrà cap compensació municipal, segons el ministre José Bono.

Aquesta operació ha donat un nou argument a la plataforma veïnal de Sant Andreu. En aquest 'barri', Defensa va vendre els solars al Consorci de la Zona Franca, que pretén recuperar la inversió amb la quota de vivenda lliure que projecta construir.

El líder municipal de CiU, Xavier Trias, també va recórrer a l'exemple madrileny per criticar l'actuació de l'alcalde, Joan Clos. El govern municipal li va replicar que va ser l'Executiu del Partit Popular, antic aliat de CiU, el que va decidir vendre els terrenys de Sant Andreu en lloc de cedir-los o vendre'ls més barats. El regidor de Sant Andreu, Jordi Hereu, va assegurar que el projecte de Madrid no serà una "donació" de Defensa, sinó una "venda".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP