habitatge públic
de lloguer
a les casernes
L'Ajuntament de Barcelona anuncia un preacord per a les casernes de Sant Andreu
i els veïns ho neguen
- D. Marin / M. Sòria
El Punt 26/01/05

El regidor del districte matisa hores després que el que hi ha és «un gran consens».

L'Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir un principi d'acord que encara no està signat. En una nota difosa al migdia, el consistori anunciava un «principi d'acord per al programa d'habitatge i equipaments del solar de les antigues casernes de Sant Andreu». Al cap d'unes hores, el regidor del districte, Jordi Hereu, ho matisava: «El que hi ha és un gran consens sobre els equipaments que s'hi posaran.» El problema són els habitatges. Algunes entitats els voldrien tots de protecció.

L'anunci d'aquest presumpte preacord responia a unes declaracions matinals del cap del grup de CiU, Xavier Trias, el qual va retreure a l'Ajuntament haver-se deixat escapar els solars de les casernes mentre que a Madrid el Consell de Ministres acaba d'aprovar una gran promoció d'habitatge públic en antics terrenys militars.

En la nota emesa ahir, l'Ajuntament donava per fet que «el principi d'acord estableix la construcció de 1.200 habitatges, la meitat dels quals seran de protecció i assequibles», i «es destinaran 94.300 metres quadrats de sostre a la construcció d'equipaments», com una escola, un CAP, la caserna dels Mossos i altres.

«No sé com podem dir això si no hi ha res tancat», explica el president de l'associació de veïns de Sant Andreu, Lluís González, que també és un dels portaveus de Sant Andreu per les Casernes. Per González, l'única novetat que hi ha hagut és una reunió recent amb l'arquitecte que prepara el projecte, Manel de Solà-Morales, en què les entitats van fer suggeriments d'equipaments.

L'Ajuntament, això sí, té el suport d'una altra entitat, nascuda el 2002 arran de l'ocupació de les casernes per part d'immigrants. L'entitat, que agrupa propietaris dels pisos situats al costat dels terrenys i que va defensar el desallotjament ràpid dels immigrants, rebutja que el 100% dels pisos siguin de protecció perquè convertiria la zona «en una ciutat dormitori», segons la presidenta de la Plataforma Veïnal de Sant Andreu, Dolors Torres.

El regidor del districte de Sant Andreu, Jordi Hereu, matisava a la tarda que en la reunió amb l'arquitecte hi va haver moltes coincidències respecte als equipaments i el disseny urbanístic del conjunt. «És cert que en habitatge social alguns volen el 100% de protecció, però crec que un 50% és una xifra molt important i que permet un desenvolupament equilibrat del sector.»

«A preu d'or»
La polèmica va mobilitzar el portaveu del govern municipal, Ferran Mascarell, que en una nota va recordar a Trias que «va ser el govern del PP qui va decidir vendre a preu d'or» els solars de les casernes
.tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP