habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El BCE dóna l'alarma sobre els preus de la vivenda -
El Periódico 21/01/05

AVÍS DE L'ENTITAT EMISSORA EUROPEA
• L'autoritat monetària adverteix que la pujada pot ser "insostenible".

El Banc Central Europeu (BCE) ha llançat una nova i contundent advertència sobre l'encariment accelerat dels preus de la vivenda en el transcurs dels últims anys a diversos països de l'Eurozona, entre els quals destaca Espanya. A l'editorial del seu últim butlletí mensual, publicat ahir, el BCE afirma que "en alguns països, l'elevat excés de liquiditat, juntament amb el fort creixement del crèdit, podria donar lloc a una pujada insostenible dels preus als mercats immobiliaris".

És la segona vegada en el transcurs d'aquest mes que l'entitat emissora europea adverteix dels perills que els preus de la vivenda a l'àrea segueixin pujant en taxes de dos dígits, després que el seu president, Jean-Claude Trichet, cités expressament Espanya com un país europeu afectat per aquest fenomen, en la seva última roda de premsa celebrada el 13 de gener.

Segons les últimes xifres del Ministeri de la Vivenda, referides al tercer trimestre del 2004, els preus de la vivenda nova i de segona mà a Espanya es van incrementar més d'un 17% en un any.

El Banc Central Europeu (BCE) comenta que a l'àrea hi ha actualment "considerablement més liquiditat disponible que la necessària per poder finançar un creixement econòmic sense inflació". Afegeix en l'informe que l'"excés de liquiditat i el fort creixement del crèdit poden convertir-se en una causa de fortes pujades dels preus dels actius, particularment dels preus de la vivenda".

Irlanda i Holanda són altres membres de la Unió Monetària on els preus de la vivenda s'han disparat durant els últims anys, davant d'Alemanya, que té un mercat clarament deprimit.

Fins ara, l'únic país de la Unió Europea on s'han registrat caigudes dels preus de la vivenda ha estat el Regne Unit, a finals de l'any 2004. De totes maneres, es tracta d'un dels països on les famílies tenen un nivell més alt de deute i on a més la relació entre el salari mínim i el preu mitjà d'un pis ha arribat a màxims històrics.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP