habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Nova ofensiva per reivindicar la caserna de Navas, on hi ha un centenar de pisos buits -

> L'associació de veïns presenta a l'Ajuntament un projecte d'aprofitament dels espais.

L'associació de veïns del barri de Navas ha presentat a l'Ajuntament de Barcelona una proposta pròpia d'aprofitament de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, tancada des de principis del 2004. Els veïns proposen que els antics habitatges dels guàrdia civils es converteixin en residència de protecció de gent jove i també gent gran del barri. La caserna pertany al Ministeri de l'Interior, que el 2004 volia subhastar-la. Les protestes dels veïns i l'Ajuntament van aturar el procés.

El projecte que han redactat els veïns preveu la reutilització del centenar d'habitatges buits de la caserna com a pisos de lloger assequible per a gent jove i gent gran. Ho argumenten amb la forta pressió demogràfic que afecta el barri, que va créixer molt ràpidament als anys seixanta i setanta fins a esgotar totalment el sòl. Avui, els joves que busquen pis han de canviar forçosament de lloc de residència. Pel que fa a la gent gran, l'associació de veïns afirma en el seu projecte que és la franja d'edat més nombrosa al barri i la que també pateix a l'hora de buscar residències o pisos assistits que s'adeqüin a les seves condicions de vida.

Els veïns han fet arribar la proposta a l'Ajuntament i en el document li recorden el pla d'habitatge de Barcelona 2004-2010 i el compromís de promoure durant aquest mandat la construcció pública o privada de 10.000 habitatges de protecció.

La caserna es va construir sobre una superfície de 3.000 m el 1926 i té un centenar d'habitatges: 24 habitatges a la façana del carrer Navas, 21 habitatges a la façana del carrer Indústria i 56 habitatges més al bloc interior de l'edifici, que fa 8 plantes d'alçada. Els veïns han pogut visitar les instal·lacions i han constatat que els habitatges estan a punt per entrar-hi a viure, tenen tres habitacions, menjador, cuina i bany complet en perfecte estat, i dos ascensors per accedir a les plantes.

Els millors pisos, però, són els dos grans habitatges amb terrassa que hi ha a l'àtic. Hi residien els comandaments de la caserna. «Són de pel·lícula, sembla mentida que tinguem això buit al mig de Barcelona», explica Albert Plana, secretari de l'associació de veïns i un dels que van visitar l'edifici. Per a la resta d'espais de la caserna, els veïns reclamen un gran centre cívic que podria acollir, a més, espais concrets per a aquests dos grans col·lectius: un casal de gent gran que complementi el que s'acaba d'obrir al passeig Maragall i Pare Claret -massa allunyat del nucli del barri, segons l'associació-, i un altre per als joves i la gent de mitjana edat. Navas no en té cap. El més pròxim és el centre Garcilaso, a la Sagrera.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP