habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La construcció de vivendes caurà un 30% a Espanya a partir del 2005 - Antoni Fuentes
El Periódico 17/12/04


L'EVOLUCIÓ DEL SECTOR IMMOBILIARI
• Euroconstruct preveu menys vendes de segones residències i alces de preus de més del 10%.
• La quantitat de pisos iniciats aquest any creixerà al voltant del 4,5% i arribarà a un rècord de 650.000
.

Espanya acabarà aquest any consolidada com a primera potència europea de la construcció amb un rècord de 650.000 vivendes iniciades, un 4,5% més que l'any 2003. No obstant, a partir del 2005 començarà una nova fase en què la mitjana anual de cases noves iniciades serà d'unes 450.000, un 30,7% menys, segons l'estudi europeu Euroconstruct. La moderació de la demanda de segones residències serà el principal factor del canvi de tendència, del qual s'espera també una contenció dels preus, encara que seguiran pujant per sobre del 10%.

El nou cicle no comportarà transicions brusques, segons les estimacions fetes per l'Institut Tècnic de la Construcció (Itec). La suavització del ritme constructor de vivendes s'apreciarà amb més claredat l'any 2006 i el 2007, que se situaran a un nivell semblant al del període del 1997 al 2001. Per tant, el boom dels últims anys seria un parèntesi amb més de 600.000 vivendes iniciades per any.

Per Josep Fontana, responsable de l'estudi a Espanya, "no hi ha risc de tornar als nivells de principis de la dècada dels 90, amb una mitjana de 250.000 cases iniciades". "Hem de ser realistes i oblidar el creixement insostenible dels últims anys", va afegir.

ALTERNATIVES D'INVERSIÓ
L'Itec va ser més prudent respecte als preus al no aventurar una previsió concreta. Únicament va indicar que l'increment del 17,2% fins al tercer trimestre d'aquest any es moderarà, encara que la pujada de preus no baixarà del 10%.

La principal resistència a la moderació dels preus és, segons Joan Ràfols, president d'Itec, "la falta d'una alternativa d'inversió quan els tipus hipotecaris estan per sota de la inflació".

En el conjunt de la construcció, el volum de negoci generat pujarà aquest any el 4,9% i es moderarà fins al 3,4% el 2005 i el 2,8% el 2006. Les obres d'enginyeria civil augmentaran entre el 5% i el 6%, la rehabilitació de vivendes mantindrà un increment del 4% i la construcció no residencial (industrial i comercial) pujarà un 4% aquest any que serà de difícil consolidació en els següents exercicis.

A la resta de països europeus, el canvi de tendència serà més brusc. Aquest any finalitzarà amb un increment del 4,4% en l'edificació residencial, amb nivells rècord en alguns països encara que allunyats d'Espanya. França registrarà 350.000 vivendes noves començades; i Itàlia, 261.000. El creixement europeu caurà del 4,4% d'aquest exercici al 0,8% el 2005 i baixarà a nivells negatius del 2% i de l'1,7% en els dos anys següents, segons les previsions de 19 instituts independents agrupats en Euroconstruct.

Com a conseqüència de la baixada de la demanda, l'estudi europeu preveu que els preus s'estabilitzaran o fins i tot baixaran en alguns països en el que serà "el final del fenomen especulatiu".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP