habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els notaris denuncien que fins al 40% del pis es paga amb diner negre - Natàlia Ros
AVUI 01/12/04


Els reponsables de l'Observatori de l'Habitatge asseguren que cap estadística del sector és fiable.
Les escriptures indiquen un descens de preus a Barcelona al setembre.


"En moltes ocasions, i per motius fiscals, la gent escriptura el seu pis per sota del preu real de compravenda, especialment en transaccions de segona mà o de promotores petites. Aquesta desviació entre el que es paga i el que s'escriptura pot arribar a ser d'entre el 30% i el 40%, un percentatge no escripturat que s'utilitza per moure el diner negre". Clar i català. Així ho va explicar ahir Ignacio Navas, coordinador de l'Observatori de l'Habitatge, que impulsa el Consell General del Notariat i el despatx d'advocats Garrigues.

De fet, aquest va ser un dels arguments amb què els responsables de l'Observatori van justificar el fet que, segons les seves dades, el preu dels pisos a Catalunya no registra amb fidelitat l'espectacular encariment que anuncien les estadístiques oficials, un 18% en l'últim informe del ministeri de la Vivenda. I és que, segons els habitatges escripturats a Catalunya, la mitjana de preus a Barcelona ha passat dels 216.933 euros al juliol als 208.559 euros al setembre, un 3,8% menys. I no només això, sinó que les escriptures registrades fins al tercer trimestre indiquen que el preu mitjà d'un pis a Barcelona està per sota d'un de Badalona (230.913 euros).

Del juliol al setembre, la mitjana de preus escripturats també va baixar als districtes notarials de l'Hospitalet, Mataró, Sabadell, Terrassa, Lleida, Reus i Tarragona, entre altres (vegeu quadre). Així, i segons va dir aquest expert en el sector, "no es pot xifrar exactament el grau de desviació entre el que es paga i el que s'escriptura, el que sí que es pot assegurar és que es menteix".

Creuar dades
I encara més, va assegurar Navas: "No hi ha cap estadística fiable a Espanya. Per apropar-se a la realitat dels preus caldria creuar les dades dels notaris, els taxadors i hisenda". Al seu entendre, les dades que ofereixen les firmes de taxació tampoc són fiables, donat que taxen a l'alça "perquè les entitats financeres puguin concedir un préstec sobre el 100% del preu de compravenda i només consti el 80% del preu de taxació".

Davant d'aquest panorama, Navas va voler deixar clar que sovint s'oblida que el preu dels pisos "va baixar durant la Barcelona del 92 i el Madrid del 78, i aleshores no es parlava de bombolla immobiliària". El coordinador de l'Observatori, notari de professió, considera que s'ha d'acabar amb "la creença popular" que l'encariment dels pisos beneficia els que ja són propietaris. "Hi ha persones que estan molt contentes perquè van comprar a un preu que ara s'ha doblat, però no tenen en compte que si volguessin anar a un pis millor els costaria el triple. La teoria que l'habitatge és estalvi també és absurda, perquè és un estalvi d'ús, no és un valor especulatiu del qual es pugui disposar lliurement. Ens convé estabilitat de preus", va concloure Navas.

L'Observatori de l'Habitatge ha posat en marxa un fòrum de debat amb unes jornades itinerants per l'Estat. Les segones se celebren avui a Barcelona per analitzar el mercat del sòl com a condicionant de l'habitatge.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP