habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Els habitatges d'entre 11 i 20 anys s'encareixen més que els nous -
AVUI 17/11/04


Catalunya és la segona comunitat de l'Estat on els preus han pujat més de setembre a setembre.
L'obra nova s'apuja un 17% a Espanya, i la usada, un 18,5%.


Tot i que la ministra de Vivenda, María Antonia Trujillo, va amenaçar de no publicar més dades sobre el preu dels pisos, ja ha ofert, amb un mes de diferència, dues estadístiques amb xifres cada vegada més sorprenents. Les dades fetes públiques ahir fan referència a la pujada del preu de setembre del 2003 a setembre del 2004 i, segons indiquen, el preu dels pisos que tenen entre 10 i 20 anys s'ha encarit més que els dels nous.

En concret, el preu de l'obra nova en el mercat lliure va augmentar en aquest període un 17,18% de mitjana arreu de l'Estat, segons les dades del ministeri de la Vivenda. Un percentatge que queda per sota de l'increment de preus en els pisos de segona mà. Així, els habitatges que tenen entre 11 i 20 anys de desgast es venen un 18,53% més cars que el setembre de l'any passat. Els que tenen entre 1 i 10 anys d'ús també es van encarir per sobre dels nous, fins al 17,83%, i només els de més de 20 anys d'antiguitat van augmentar el preu per sota de l'obra nova, tot i que l'encariment es va situar en el 16,76%.

Sense diferències
La conseqüència immediata d'aquests percentatges és que la diferència de preus entre un pis nou i un d'usat és irrisòria. Segons les dades del ministeri, el preu del metre quadrat de l'obra nova se situa en els 1.851,47 euros de mitjana a l'Estat, un euro més car que el que té entre 1 i 10 anys d'ús (1.850 euros) i 133 euros per sobre del que es paga per metre quadrat en l'habitatge que té entre 11 i 20 anys.


Com ja és habitual, Catalunya apareix de nou com un dels territoris de l'Estat on més s'encareixen els pisos, concretament un 20,34%, només per darrere de Múrcia, amb un augment del 25,39% en els últims dotze mesos. Les zones on menys va augmentar el preu de l'habitatge van ser Astúries (1,30%), Navarra (7,59%), Canàries (8,43%) i la Rioja (8,79%).

Cal recordar que totes aquestes dades s'han fet públiques vint-i-quatre hores després que la ministra de Vivenda afirmés que el creixement del preu de l'habitatge comença a desaccelerar-se. De fet hi ha poca diferència entre l'augment interanual registrat al segon trimestre i al tercer: del 17,42% al 17,18%. Un any abans, els preus es van encarir un 16,45% respecte al setembre del 2002.

Després de recordar que entre l'any 1992 i el 1998 el preu dels pisos va pujar menys que l'IPC -fet que suposa un descens de preus en termes reals-, Trujillo assegura ara que la intenció del seu departament no és intervenir en l'evolució dels preus, sinó vetllar pel dret dels ciutadans a tenir accés a un habitatge i precisament per això diu que vol fomentar el lloguer i l'habitatge protegit.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP