habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El Banc d'Espanya detecta ara riscos al mercat hipotecari -
AVUI 12/11/04


El crèdit gestionat per les entitats financeres bat un nou rècord al setembre a l'incrementar-se un 25,3%.
Insinua una pròxima baixada del preu dels habitatges.


Primer va ser la sobrevaloració, després l'endeutament familiar i ara els crèdits hipotecaris. El Banc d'Espanya ha alertat ja de totes les maneres possibles sobre el perill econòmic que suposa la situació del mercat immobiliari. En el cas d'ahir, el subgovernador del Banc d'Espanya, Gonzalo Gil, va instar les entitats financeres a no concedir hipoteques que superin el 80% del valor de l'habitatge, donat que és "molt arriscat" i, a més, la llei ho impedeix.

No només això, sinó que Gil va anar més lluny i, contradient la màxima dels promotors i constructors -"El preu dels pisos no baixa mai"-, va insinuar un possible descens en el preu dels habitatges. En concret, el subgovernador del Banc d'Espanya va argumentar que un canvi d'escenari pel que fa als tipus d'interès incrementa els riscos financers i qualsevol "alteració en el mercat pot fer variar el valor de la garantia" dels pisos.

Vulnerables
Així doncs, Gil va assegurar que hi ha indicis que les entitats estan superant els límits recomanables i concedeixen hipoteques per damunt del 80% del valor de taxació, fet que les converteix en més vulnerables davant possibles "circumstàncies desfavorables". El subgovernador va destacar que aquests riscos -com l'augment de la morositat o de l'atur- no tenen per què materialitzar-se, però va insistir a demanar al sector financer que alenteixi el ritme de creixement del negoci hipotecari. I, per als incrèduls, Gil va advertir que, a partir d'ara, el Banc d'Espanya vigilarà amb més detall aquestes polítiques per evitar concentracions de riscos i posar límit a determinades pràctiques.


Aliè a les perspectives de futur, el crèdit hipotecari gestionat per les entitats financeres va batre un nou rècord al setembre, al créixer un 25,3% i situar-se en els 551.203 milions d'euros. El creixement registrat suposa el percentatge més alt des que es va iniciar el període expansiu del sector l'any 1996.

Segons les últimes dades, publicades ahir per l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE), les entitats financeres van accelerar la concessió de crèdits hipotecaris al setembre per segon mes consecutiu, després de l'alentiment del juny i el juliol. Només al setembre el crèdit gestionat va augmentar en 9.521 milions d'euros en termes absoluts, xifra que situa l'acumulat des del gener d'enguany en 83.334 milions i l'interanual en 111.262 milions d'euros.

Per entitats, els establiments financers de crèdit mantenen al setembre una vegada més la seva condició de líders en el creixement del saldo hipotecari viu gestionat, amb un increment del 72,1%. En segon lloc es van col·locar els bancs (23,6%), seguits de les caixes (22,4%) i les cooperatives de crèdit (16%).

No obstant, en termes absoluts les caixes es van situar en primer lloc, amb un saldo viu de 271.888 milions d'euros en crèdits hipotecaris concedits. Les segueixen els bancs, amb 196.250 milions.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP