habitatge públic
de lloguer
a les casernes
L'habitatge nou va pujar fins al juny més d'un 15% a Barcelona tot i l'increment de pisos socials - Ivan Vila
El Punt 09/11/04


Els pisos de segona mà pugen un 21,7% i ja són més cars que els nous en tres districtes.

El preu de l'habitatge continua desfermat a Barcelona. En el primer semestre de l'any els pisos nous van pujar un 15,1% respecte del mateix període del 2003, tot i que el 29,7% de l'obra nova acabada a la ciutat en els sis primers mesos de l'any va ser d'habitatge protegit, segons les xifres provisionals presentades ahir pel Patronat Municipal de l'Habitatge. Aquest percentatge, que el regidor d'Habitatge, Eugeni Forradellas, va qualificar d'històric, triplica la mitjana catalana. Els pisos de segona mà pugen encara més, un 21,7%, que ja els ha fer encarir més que els nous a Sarrià, les Corts i Sants.

Més de la meitat dels 855 pisos protegits acabats durant el període revisat es concentren a Sant Andreu (38%) i Nou Barris (19%). En els darrers dos anys, el patronat ha construït 1.421 habitatges. N'hi ha 489 més en construcció i 844 de projectats. En total, 2.754 habitatges que han d'estar enllestits abans de la fi del mandat, dels quals 2.037 són de lloguer i 717 de venda. La diferència entre el compendi de dades del patronat i la resta d'estudis sobre el mercat immobiliari és que el primer inclou els pisos protegits.

Però les dades presentades ahir, amb pisos protegits i tot, no resulten gaire engrescadores, tot i que l'increment de l'habitatge nou és inferior al registrat el primer semestre de l'any passat, quan va arribar a un 21,6%. La frenada pot explicar-se, en part, per l'impuls de la protecció oficial, que fa baixar la mitjana: els 855 pisos socials acabats van suposar gairebé un 30% de l'obra nova enllestida a Barcelona entre gener i juny passats. Tot i així, el preu és cada cop més estratosfèric: 3.778,70 euros per metre quadrat.

Curiosament, el districte de Sant Martí, que és on s'han fet més pisos en els darrers tres anys, és també el segon que més puja, al darrere de Ciutat Vella.Forradellas va justificar aquesta circumstància perquè «l'augment no depèn només de l'oferta de pisos disponibles» i perquè Sant Martí «és una zona a l'alça, amb molts serveis i equipaments».

L'escalada de preus dels pisos nous, però, empal·lideix davant de l'experimentada pels de segona mà, que pugen més d'un 20%. A les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc ja és més car comprar un pis usat que un de nou. Els alts preus de l'obra nova en aquestes zones -sobretot en les dues primeres- i el fet que no hi hagi espai per fer-ne de nous -són tres dels districtes amb una menor activitat constructiva- fa que es dispari la demanda de pisos de segona mà, i amb ella, els preus, segons diu el responsable de l'estudi del patronat, Jofre López.

Pel que fa al lloguer, el preu del metre quadrat va registrar fins al juny un increment del 12,7%. Els districtes més inflacionistes van ser Ciutat Vella -va pujar gairebé un 30%-, Sant Andreu i Sant Martí. El nombre de nous contractes va pujar un 10,2%. Sempre durant el primer semestre, el nombre d'obres acabades va ser de 2.878, un 79,7% d'increment interanual. Per contra, la xifra de pisos començats s'ha reduït un 23,8%. L'esforç per accedir a un habitatge -és a dir, la mitjana del percentatge dels ingressos que un ciutadà hauria d'invertir per poder comprar-se un pis- va baixar del 46,9 al 45,2% del sou, per la reducció dels tipus d'interès i per la disminució de la superfície mitjana dels habitatges.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP