habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La vivenda a Catalunya segueix sent la tercera més cara de l'Estat -
AVUI 16/10/04


L'augment interanual de la mitjana estatal dels preus va ser del 17,42% durant el segon trimestre.
Trujillo es contradiu i publica ara les dades dels preus dels pisos
.

El preu del metre quadrat a Barcelona i voltants se situava al mes de juny en els 3.071,38 euros.

La vivenda segueix encarint-se. El metre quadrat a Catalunya es va situar al juny en una mitjana de 2.078,3 euros, cosa que suposa un augment del 18,9 per cent respecte al mateix període de l'any anterior. D'aquesta manera la vivenda lliure (nova i usada) catalana segueix sent la tercera més cara de l'Estat, segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri de Vivenda. Una publicació sorprenent si es té en compte que només dos dies abans la titular del ministeri, María Antonia Trujillo, va anunciar que no es publicarien més dades fins que es modifiqués el procediment.

Amb el mètode habitual -perquè el ministeri és "sensible a la demanda i a l'interès social que suscita l'índex"- el preu mitjà de l'Estat en el segon trimestre del 2004 es va situar en 1.614,63 euros, cosa que suposa un augment interanual del 17,42% si es té en compte que en el mateix període del 2003 el preu es va situar en 1.426,61 euros el metre quadrat.

Des del punt de vista estatal, aquestes dades suposen una lleugera baixada si s'analitza l'encariment fins al juny del 2003, quan els preus es van incrementar un 18,7%, però, en canvi, també suposen una lleugera pujada respecte el ritme experimentat en els tres primers mesos del 2004, quan la vivenda es va encarir un 17,18% respecte al mateix període del 2003. Així que, de moment, el canvi de llogaters a la Moncloa no s'ha vist reflectit en el comportament del preu de la vivenda.

L'augment acumulat del 2004 ja arriba a quasi el 9%, gràcies a l'encariment del 4,72% del darrer trimestre i del 4,11% del primer trimestre. L'interanual, pel que fa a les cases noves, mostra que es van encarir un 16,73% i les de segona mà un 17,71%.Tot i que els augments més espectaculars es van produir a Múrcia i Andalusia, cal dir que Madrid, el País Basc i Catalunya segueixen liderant el rànquing de les comunitats amb els pisos més cars de l'Estat. De la mateixa manera, per ciutats tampoc es va produir cap canvi espectacular. El preu de la vivenda a Madrid i els voltants va tornar a augmentar un 20,53% fins a situar el metre quadrat en els 3.344,49 euros, i a Barcelona un 19%, fins a 3.071,38 euros el metre quadrat.

Així doncs, a l'espera de noves estadístiques que pugui inventar Trujillo en un futur, amb la metodologia emprada en els darrers anys es mostra que la vivenda segueix encarint-se, tot i que es pugui haver suavitzat una mica el ritme d'acceleració dels preus.

Després de les crítiques al mètode actual expressades per la ministra, que va assegurar que no es tornarien a publicar dades sobre els preus dels pisos fins que el seu equip elaborés un nou servei d'informació estadística propi més d'acord amb la realitat perquè, segons ella, la majoria de les dades procedeixen del sector privat i "en moltes ocasions, creen entre els ciutadans incerteses i preocupacions innecessàries", el ministeri va haver d'emetre un comunicat justificant per què ahir, 48 hores després d'aquest anunci, publicaven les dades del segon trimestre de l'any.

La justificació
El comunitat explica textualment que "el ministeri de Vivenda, sense pretendre ocultar informació d'interès públic, com es podria inferir de les informacions periodístiques, es reafirma en el compromís expresat pel govern d'Espanya de promoure i defensar la transparència".

Aquest "gest d'autocrítica", que segons fonts ministerials va fer aquest divendres el nou ministeri de Vivenda, només va servir per carregar encara més piles al PP i per donar més arguments a les seves crítiques.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP