habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El Govern donarà fins a 16.900 euros per cada nou pis de lloguer - Salvador Sabrià.
El Periódico 02/10/04


MESURES PER FACILITAR L'ACCÉS A UN DRET BÀSIC
• Les ajudes als promotors volen impulsar l'arrendament
• L'adaptació del pla estatal crea el tipus de vivenda de preu concertat


El Govern de la Generalitat concedirà ajudes als promotors de vivendes protegides destinades al lloguer que podran arribar fins a un màxim de 16.900 euros (2,8 milions de pessetes) per pis en determinades zones i si compleixen també criteris d'eficiència energètica. Així consta en el projecte de decret que ahir va fer públic la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge. El reglament crea també la nova figura de la vivenda de compra a preu concertat, a mig camí entre la protecció oficial i el preu lliure i que també tindrà ajudes públiques.

El secretari general d'Habitatge, Ricard Fernández Ontiveros, va destacar que l'esforç econòmic més gran i el tracte més diferenciat respecte al decret estatal se situa en les ajudes al lloguer. Destaquen les línies de subvenció als promotors per fer viable el lloguer a les zones on la limitació dels preus màxims autoritzats per a la VPO els situa fora del mercat.

D'aquesta manera, en ciutats en què la quota màxima de lloguer mensual se situa en 3,01 euros per metre quadrat, el Govern concedirà una subvenció al promotor de 12.000 euros, que pot arribar als 14.400 euros si l'edifici està construït sobre un sòl cedit en dret de superfície (al cap de 30 anys s'haurà de retornar a l'Administració). Aquestes subvencions són compatibles amb les destinades a eficiència energètica i eliminació de barreres arquitectòniques, que poden sumar un total de 2.500 euros més per pis. Habitatge calcula que gairebé la meitat dels 21.000 pisos de lloguer social previstos en el nou pla de vivenda podrien accedir a aquestes ajudes.

Una altra de les novetats és l'ajuda per a la compra de vivenda lliure per destinar-la a lloguer protegit a "entitats sense ànim de lucre, organismes públics, i empreses que incloguin entre les seves activitats el lloguer de vivendes". En aquest cas es tracta de préstecs subsidiats i subvencions per a la compra de pisos ja existents, que poden ser de fins al 16% del preu de la compra.

AMPLIAR ELS BENEFICIARIS
L'anunciada figura de la vivenda de preu concertat (amb un preu màxim de venda superior a la VPO, però inferior al de mercat) està prevista per a persones o unitats familiars amb ingressos ponderats "no superiors a 6,5 vegades" el salari mitjà interprofessional. El preu màxim de venda d'aquests pisos pot arribar als 2.300 euros per metre quadrat a la zona de Barcelona.

Els seus compradors podran obtenir préstecs preferencials pel 100% del cost, amb un termini d'amortització de 40 anys. Els promotors o venedors d'aquests pisos tindran dret a una subvenció del 5% del preu de venda, per compensar la diferència amb el mercat lliure.

Les vivendes qualificades de protecció oficial de lloguer, una vegada vençut el termini legal obligatori d'arrendament, que com a mínim és de 10 anys, es poden acollir al preu concertat. La conselleria espera que per aquesta via entrin els promotors privats.

El decret considera una actuació protegible la compra de sòl per part d'administracions i operadors públics, per destinar-lo a VPO, i el subvenciona amb un total de 2.000 euros per pis.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP