habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Barcelona estrena dimecres tres escoles als "barris" de Sant Andreu, Gràcia i Poblenou
- Marcel Barrera.
El Punt 11/09/04


Els centres ofereixen 225 places de P3 i P5 i iniciaran les classes en barracons, en espera de la construcció definitiva.

La ciutat de Barcelona començarà dimecres el curs 2004/2005 amb 160 escoles, tres més que l'any passat. Els CEIP Fructuós Gelabert de Sant Andreu, Eulàlia Bota de Gràcia i Pere Quart del Poblenou són les tres noves escoles de primària que neixen i que oferiran en total 225 places, que han de servir per donar resposta a la cada vegada més creixent demanda de P3, P4 i P5 a causa de l'onada immigratòria i de l'arribada a l'edat d'escolarització obligatòria dels fills de la generació del baby boom del 1969. Les tres noves escoles de Barcelona, que aquesta setmana estan fent a contrarellotge els preparatius per a l'inici del curs, començaran les classes en barracons en espera que la Generalitat elabori els projectes i construeixi els edificis, que podrien trigar entre un i tres anys.

L'empresa Algeco, que té el negoci a Catalunya d'instal·lació de barracons als centres escolars, ja ha fet la seva feina aquest estiu. Ara els mestres de les tres noves i reivindicades escoles de Barcelona han posat a lloc els llibres, les taules, les pissarres i els penjadors per començar en condicions dignes i puntualment el curs als nous centres, que de moment oferiran en total 225 places, 200 de les quals són de P3 i 25 més, de P5, amb una oferta total de nou aules noves. Les tres escoles afronten amb molta pressa, perquè no hi ha temps a perdre, però amb una enorme «il·lusió» perquè neixen també nous projectes educatius que volen consolidar-se.

CEIP Fructuós Gelabert.
És una escola del districte de Gràcia. Els nens vénen i vindran d'allà. Però fins al curs 2007/2008 ocuparan de manera provisional un solar situat al carrer Sardenya entre Travessera de Gràcia i Taxdirt, al cantó del barri veí, Horta-Guinardó. L'espai que abans havia estat ocupat per la militarista policia muntada serà ara una escola. I també serà provisional. Durant aquest curs hi correrà quitxalla de 3 anys. Exactament, s'han creat dos grups de 25 alumnes de P3 que encara no estan del tot plens perquè han quedat nou places vacants. El director del CEIP, Joan Domènech, explica que la provisionalitat de les instal·lacions i la tardança a visualitzar el centre han fet desistir molts pares, i que els qui han fet el pas demostren una implicació molt gran en el projecte educatiu, que portaran a terme tres mestres més -Gemma Heras, Montse Vega i Adela Terraza- i que havia estat reivindicat des de fa una dècada pel barri per resoldre el dèficit de places.


El director del centre, Joan Domènech, va tenir vuit reunions amb el pares per explicar el projecte. Nerviosos i il·lusionats, l'equip de mestres esperava dijous al matí que arribés el material per a l'escola. No paraven de treure el cap per la finestra. El camió amb el material estava a punt d'arribar. «L'espai és molt digne; però és un problema que el material arribi tan tard», comentava Domènech una mica queixós però il·lusionat per una aventura apassionant: educar nens.

CEIP Pere Quart.
És el col·legi més gran dels tres que s'estrenaran dimecres vinent. Amb quatre aules de P3, la nova escola del Poblenou -situada al carrer Bilbao, entre Pallars i Pere Quart-, té una oferta de 100 places per a nens de 3 anys, gairebé la meitat de les noves places que ofereix aquest curs la ciutat. Ahir, els treballs preparatoris per a l'inici del curs eren frenètics i les màquines ultimaven les feines del sorral on jugaran els nens. El solar on hi ha aquest nou centre, dirigit per Rafael Cao, és una antiga fàbrica tèxtil. És previst que al costat dels barracons es construeixi el nou i definitiu edifici del centre. La necessitat de crear noves places per a les etapes inicials obliga les administracions a començar les escoles en barracons i després elaborar el projecte. Ha estat també el cas del CEIP Arenal de Llevant, a Diagonal Mar, que sense ser nou estrena aquest curs un edifici per a les aules de P3 que la consellera d'Educació, Marta Cid, va visitar la setmana passada.

CEIP Eulàlia Bota.
On fa pocs mesos hi havia les arxifamoses casernes de Sant Andreu i els immigrants feien vaga, ara hi ha una escola que porta el nom de qui va ser una reconeguda pedagoga del 'barri'. El centre té 600 m i comença amb una oferta de 75 places, 50 de les quals són de P3 i la resta, de P5. El director, Jesús Díez, comenta que el col·legi resol el greu dèficit de places públiques de Sant Andreu i no té «res a envejar a les escoles privades, tot i estar en aules prefabricades». Aquest director només té una espina clavada: una paret ruïnosa que les administracions no tenen clar qui ha d'arreglar
.tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP