habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Barcelona dóna forma als nous barris - F.Santiago/M.Sòria.
El Punt 02/09/04


El govern impulsa els tràmits per crear dos nous barris a la Zona Franca i Sant Andreu, que acolliran prop de 50.000 veïns.

L'Ajuntament de Barcelona accelerarà aquest trimestre els tràmits urbanístics per a la creació de dos nous barris a la Zona Franca i Sant Andreu. Es tracta de pastilles d'unes 75 hectàrees cadascuna qualificades ara com a sòl industrial i que passaran a convertir-se en nous espais mixtos de residència i activitat econòmica. El projecte preveu la construcció de 10.000 habitatges, i entre un 25% i un 35% seran protegits. El govern treballa amb la previsió que la reforma urbana permetrà donar cabuda a prop de 50.000 habitants entre els dos nous barris. «La ciutat no està acabada i encara hi ha sòl i possibilitats per continuar transformant-la», va dir ahir l'alcalde, Joan Clos, després de la primera reunió de la comissió de govern després de les vacances.

No es tracta de barris que s'aixecaran de cap i de nou i queda lluny d'una macrooperació urbanística com la del Fòrum, desenvolupada en un espai que fins fa tres dies no era ciutat. Joan Clos (PSC) va preferir ahir la comparació amb el model de l'Eixample. Els nous barris a la Zona Franca i en una àrea de Sant Andreu, a tocar del Besòs -la tramitació del primer està més avançada perquè ja s'han suspès les llicències- es crearan en actuals zones qualificades com a sòl industrial i que ara es convertiran en espais per a habitatges i activitat econòmica. Es mantindrà la xarxa viària actual i l'execució del pla serà progressiva i en funció del ritme que marquin els operadors interessats. Clos va parlar ahir d'un termini d'entre deu i quinze anys per consolidar els nous barris, que també s'hauran de dotar d'equipaments, com escoles, mercats i centres d'assistència primària.

Ciutat amb vida
«Volem que hi hagi vida, que sigui ciutat en el sentit més ampli de la paraula», va dir Clos. La dotació d'habitatges en aquestes zones no repercutirà en els metres quadrats que actualment ja es dediquen a activitat econòmica, sinó que l'alcalde va afirmar que seria equivalent o superior i que fins i tot es podrien multiplicar per quatre el nombre de llocs de treball. Entre els dos barris es donaria cabuda a gairebé 50.000 habitants. El de la Zona Franca comprèn 72 hectàrees, 12 de les quals estaran destinades a zona verda.


L'alcalde no va entrar en detall amb el de Sant Andreu, tot i que va dir que les xifres són similars al de la Zona Franca. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Xavier Casas, va explicar després de la roda de premsa de Clos que en el termini d'uns quinze dies es presentarà la concreció de les operacions urbanístiques, que ahir van rebre llum verd per part de la comissió de govern. La creació d'aquests nous barris ja va ser anunciada per Clos al mes de gener, però llavors va rebre un toc d'alerta dels seus socis -ERC i ICV-EUiA-, qu e van retreure a l'alcalde que anunciés una mesura que encara no estava prou parlada pel tripartit municipal.

La construcció dels nous 20.000 habitatges -10.000 per cada nou barri- permet donar compliment al pla municipal d'habitatge impulsat pel govern de Barcelona. La tramitació dels canvis urbanístics que faran possible la creació dels nous barris s'allargarà, segons l'alcalde, durant mig any. Clos va insistir a dir que no es tractarà de «barris de disseny» perquè la voluntat del govern és mantenir la xarxa viària actual i les activitats industrials.

«Operacions exemplars»
La diferència amb el 22@ és que els nous barris s'hauran de dotar dels equipaments necessaris per donar servei als nous ciutadans que hi aniran a viure, serveis que actualment no hi són perquè es tracta de pastilles destinades bàsicament a ús industrial. «Per nosaltres, es tracta d'operacions urbanístiques modèliques perquè proposem un nou teixit d'estructura urbana; no traurem fora ningú, sinó que integrarem en aquests espais un ús mixt d'habitatge i activitat econòmica», va concloure l'alcalde després de la primera comissió de govern posterior a les vacances d'estiu
.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió

Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP