habitatge públic
de lloguer
a les casernes
L'Ajuntament impulsa la creació de dos barris inspirats en l'Eixample - Maria Favà.
AVUI 02/09/04


L'equip de govern de Barcelona vol fer compatible l'activitat industrial i el comerç amb l'ús residencial.
Es faran a les àrees industrials de Sant Andreu i Zona Franca.

L'alcalde de Barcelona, Joan Clos va anunciar ahir, ja de forma definitiva, la creació de dos nous barris, "amb barreja d'usos i seguint un model inspirat en l'Eixample", que es construiran en el que avui són les zones industrials de Sant Andreu i Zona Franca.

El projecte preveu que en aquestes dues barriades s'hi construeixin uns 20.000 habitatges, que seran ocupats per unes 50.000 persones, a més d'activitats industrials i comercials, zones verdes i equipaments.

Clos ja va apuntar aquest pla en la conferència que va pronunciar el 12 de gener passat al Col·legi de Periodistes en fer balanç de l'actuació municipal de l'any 2003. En aquella ocasió va anunciar la construcció de dues noves "zones tecnològiques, barris del segle XXI de desenvolupament conceptual per a una nova ciutat equilibrada, barreja d'equipaments i màxima capacitat urbana", però no va definir on estarien ubicats per evitar, segons fonts municipals, l'especulació. Ràpidament els seus socis de govern, ICV i ERC, es va desmarcar del projecte. Les crítiques més contundents, però, van venir de la Federació d'Associcions de Veïns (FAVB) que ho va rebutjar, perquè va considerar que els barris no es creen des d'un despatx sinó que "els configuren les persones que hi viuen i la voluntat que tenen de formar part d'un territori amb unes característiques concretes".

Els vuit mesos passats des del primer anunci han servit per apaivagar les crítiques i especialment les reticències dels dos socis de govern del PSC, i ahir Clos ja va poder concretar més els dos projectes.

Pel que fa a la Zona Franca, ja s'han suspès les llicències en una àrea de 72 hectàrees compresa entre els carrers que tenen nom de foneria: Foc, Acer, Ferro, Plom i Cobalt. Entre 38 i 40 hectàrees es destinaran a activitats econòmiques.

L'alcalde va voler tranquil·litzar les empreses i va assegurar que la majoria de les que ara estan instal·lades, tant en aquesta zona com a Sant Andreu, hi podran continuar amb la seva activitat, "perquè ja no són indústries pesants". A més a més, va afegir que el nombre de llocs de treball en els dos nous barris es multiplicarà "per 3 o per 4". Del total de 72 hectàrees, dotze es destinaran a zones verdes, a més de l'espai que calgui per a la construcció d'uns 10.000 habitatges, dels quals entre un 25% i un 35% seran de protecció oficial.

Suspensió de llicències
Pel que fa a l'altre nou barri, el que es farà a Sant Andreu, no s'ha fet públic el perímetre que abasta, perquè encara no s'ha aplicat la suspensió de llicències. L'objectiu d'aquesta discreció és evitar que es disparin els preus dels terrenys. Se sap que ocuparà també unes setanta hectàrees, que la distribució del sòl serà similar a la del barri de la Zona Franca i també s'hi construiran uns 10.000 habitatges.

Clos va indicar que en uns sis mesos s'iniciarà la tramitació del projecte, que tindrà un termini d'execució d'entre 10 i 15 anys, però que el ritme definitiu el marcaran els operadors privats.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió

Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP