habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Tres joves dejunen per demanar pisos socials a Sant Andreu - Jordi Corachan.
El Periódico 17/08/04


INICIATIVA SOBRE EL SOLAR DE LES ANTIGUES CASERNES DE TORRAS I BAGES
• Els veïns fan tres dies de vaga de fam per exigir lloguers barats.
• La FAVB rebutja la comissaria dels Mossos, un hotel i un centre comercial.


Les antigues casernes de Sant Andreu tornen a ser notícia, mig any després de ser desallotjades. Ahir, tres joves van iniciar un dejuni de tres dies per exigir que les 1.000 vivendes que s'hi han previst construir siguin protegides. La protesta es porta a terme sota una carpa instal.lada a la vella farmàcia militar, al passeig de Torras i Bages.

Un dels tres joves, Carles Blanch, que a més a més és president de l'Associació de Veïns de Sant Andreu Nord-Tramontana, va subratllar poca estona abans de començar la vaga de fam: "Volem lloguers públics perquè els joves i la gent gran no se n'hagin d'anar del 'barri', com està passant actualment. No estem d'acord amb l'oferta del 50% feta per l'ajuntament".

DIÀLEG OBERT
Fonts municipals van assegurar que el pla de les casernes encara no està tancat, i van remarcar que mantenen converses periòdiques amb totes les parts interessades.

Les dues casernes militars del passeig de Torras i Bages, ocupades per entre 100 i 500 immigrants --segons la data--, van ser desallotjades per la policia el dia 9 de febrer. El Ministeri de Defensa va promoure una demanda de desnonament i el jutge li va donar la raó. Dies després va vendre els terrenys per 83 milions d'euros (13.810 milions de pessetes) al Consorci de la Zona Franca (CZF).

Ara, el grup Sant Andreu per les Casernes, que coordina les protestes veïnals, exigeix que en els 107.450 metres quadrats d'aquestes dues finques es construeixin un ambulatori amb especialistes, una escola amb guarderia, un casal de dia per a gent gran, un centre per a joves i un parc, a més a més de les 1.000 vivendes socials.

El portaveu d'aquest grup de veïns, Xavier Gómez, més conegut per Xagori, va reptar les autoritats municipals a complir les promeses fetes pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. "Va assegurar que es construirien vivendes protegides en els terrenys de propietat pública. Doncs bé, aquí tenen una gran oportunitat de fer el que van prometre", va afegir Xagori, que és responsable de la pàgina web www.sant andreu.com/stap21/lloguers, que informa sobre les activitats de Sant Andreu.

En la mateixa línia es va expressar Joan García, secretari de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). García va expressar la seva "ferma oposició" als plans d'edificar una comissaria dels Mossos d'Esquadra, un hotel de luxe i un centre comercial "a l'estil de Diagonal Mar o del de Glòries".

GREUGES PER ALS VEÏNS
García, Gómez i alguns dels veïns concentrats a l'antiga farmàcia militar van criticar la instal.lació que es porta a terme aquests dies de diversos barracons escolars. Una de les joves participants en el dejuni, filla d'Eulàlia Bota, nom elegit per l'ajuntament per a la nova escola, va lamentar: "No tenen plans clars per als equipaments socials i, no obstant, ja tenen ultimat el projecte de la comissaria dels Mossos".

Una altra de les vaguistes va afegir: "És intolerable que facin una comissaria de cinc estrelles i als nens els posin en barracons". La noia va assegurar que si les seves demandes no eren ateses, al setembre proposaran als veïns una vaga de fam indefinida.

imatges del Dejuni Per Les Casernes

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP