habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Dejuni per reclamar pisos públics al solar de les casernes de Sant Andreu - Laura NIcolàs.
AVUI 17/08/04


Tres veïns del 'barri' s'instal·len als terrenys de l'antiga farmàcia militar fins dijous.
Reclamen que la meitat del sòl sigui per a equipaments socials

Tres veïns del 'barri' de Sant Andreu del Palomar de Barcelona van iniciar ahir un dejuni de tres dies, que finalitzarà dijous al migdia, per reclamar que la totalitat de les vivendes que s'edifiquin al solar que fins al febrer ocupaven les antigues casernes militars siguin públics. Per intentar el màxim ressò possible, els joves han instal·lat una carpa als terrenys de l'antiga farmàcia militar, on fins i tot dormiran, fins a la finalització de l'acció de protesta.

Carles Blanch, president de l'associació de veïns i un dels seguidors del dejuni, va explicar que "fonamentalment volem pisos de lloguer a un preu raonable per no haver d'emigrar fora de Barcelona". També reclamen que hi hagi vivendes tutelades per a la gent gran del 'barri'. Pel que fa als equipaments públics previstos al solar, exigeixen a l'Ajuntament de Barcelona que compleixi el compromís de destinar la meitat del terreny "a equipaments socials, que no són ni un hotel ni un centre comercial".

El grup Sant Andreu per les Casernes, que impulsa el dejuni, denuncia que el Consorci de la Zona Franca (CZF) -que va adquirir els terrenys per 83 milions d'euros- té previst construir un hotel i un centre comercial a l'espai de l'antiga caserna d'artilleria, destinat a instal·lacions reclamades pel veïnat com una escola pública, una escola bressol, un parc, un ambulatori i una residència geriàtrica.

Comissaria
Xavier Gómez, portaveu del grup, va explicar que "l'Ajuntament ja ens ha fet el primer gol quan en l'espai per a equipaments hi ubicarà una comissaria dels Mossos d'Esquadra, que podrien aprofitar la caserna de la Guàrdia Civil que és buida a Navas". Els impulsors del dejuni consideren que les prioritats del consistori es veuen molts clares quan "enllestiran ràpidament una macrocomissaria de luxe" i, en canvi, els nens de la nova escola Eulàlia Bota "estaran un mínin de tres anys en barracots que s'aniran desplaçant pel solar depenent de les necessitats dels constructors".


Precisament la filla de la veïna de Sant Andreu que dóna nom a l'escola, l'Eli, és una de les persones que seguiran el dejuni, en què els participants només ingeriran aigua i sucre.

Des de la Federació d'Associacions de Veïns (FAVB), que dóna suport a l'acció de protesta, Joan Garcia va denunciar que l'Ajuntament està especulant amb uns terrenys públics "per poder complir els pressupostos" i, en canvi, no s'està defensant el programa dels socialistes "quan el cap del govern central diu que els terrenys públics han de resoldre els problemes de vivenda i equipaments". Garcia va afegir que amb la venda del solar "no hi ha cap raó perquè no es faci el que s'havia promès", ja que el Consorci "és una empresa amb capital públic".

Fins dijous
L'Eli, el Carles i la Mireia posaran punt i final al dejuni de protesta dijous al migdia. Durant aquests tres dies no comptaran amb el suport de cap equip mèdic "perquè les ONGs aprofiten les vacances per fer feina fora d'Europa", encara que en el cas que algú es trobi malament "trucarem al 061 i ja ens atendran", explica Blanch. Des del grup Sant Andreu per les Casernes van advertir ahir que aquesta és només una primera acció i que "estem disposats a anar a totes".


imatges del Dejuni Per Les Casernes

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP