habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La vivenda puja 18 vegades més que el poder adquisitiu en 5 anys - .
El Periódico 12/08/04


• El preu dels pisos va augmentar un 80,5% entre el 1999 i el 2003

El preu de la vivenda segueix augmentat la bretxa respecte a la capacitat de compra dels espanyols. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els últims cinc anys el preu dels pisos ha pujat 18 vegades més que el poder adquisitiu de les famílies.

Mentre que les vivendes han registrat un encariment del 80,25% des del 1999, la capacitat de compra dels espanyols només ha augmentat el 4,3% en aquest període. Aquest percentatge és el resultat de restar-li a l'increment dels salaris, d'un 18,5%, la inflació acumulada en cinc anys, que va arribar al 14,2%.

Al finalitzar el 2003, el preu mitjà del metre quadrat a Espanya es va situar en 1.428,16 euros de mitjana, superat a les autonomies de Madrid, Euskadi, Catalunya, les Balears i Navarra. La més barata va ser Extremadura, on el preu del metre quadrat era quatre vegades menor que a Madrid, la regió més cara amb una mitjana de 2.485,08 euros

L'INE va qualificar de "desmesurat" l'increment del preu de la vivenda i va recordar que "està dificultant l'accés a una llar a importants segments de la població".

L'increment de la petició de crèdits unit a una evolució més modesta de l'estalvi financer de les famílies ha generat un notable creixement de l'endeutament, que l'any 2003 representava més del 40% de la riquesa financera de les famílies espanyoles i s'aproxima al 90% de la renda disponible. Més de dos terços del deute total de les famílies es dediquen a l'adquisició de vivenda. A causa de l'elevat percentatge de préstecs referenciats a tipus d'interès variables (el 98%), les famílies són més vulnerables a les pujades dels tipus.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP