habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Un CAP, un centre de salut mental i llits sociosanitaris a les casernes de Sant Andreu - Marta Ciércoles
AVUI 20/07/04

El pla del departament i l'Ajuntament inclou vuit nous CAP i 613 llits per a gent gran a la ciutat.
Salut aposta per petits complexos que integrin diferents serveis.

El departament de Salut i l'Ajuntament de Barcelona van presentar ahir les inversions que les dues administracions han acordat dur a terme a la ciutat en matèria d'equipaments sanitaris fins al 2007. Entre altres actuacions, el pla d'inversions preveu dotar Barcelona de quatre petits complexos sanitaris de districte que en un mateix espai integraran l'atenció primària, la salut mental i els serveis sociosanitaris. Un exemple d'aquest "model integral" serà el que s'ubicarà en una part dels terrenys de les casernes de Sant Andreu, on es construirà un centre d'atenció primària (CAP), un de salut mental i un espai sociosanitari amb 235 llits.

Els altres tres complexos sanitaris de la ciutat s'ubicaran a les Cotxeres de Borbó (Nou Barris), al futur Centre Fòrum de l'Hospital del Mar (edifici de nova construcció a la cantonada de rambla Prim amb el carrer Llull, al districte de Sant Martí) i al Parc Sanitari Pere Virgili (antic Hospital Militar), on, de moment, ja funcionen dos CAP i 200 llits sociosanitaris. Els terrenys de les cotxeres acolliran un CAP, un centre amb 205 llits de llarga estada i un de salut mental. Al Centre Fòrum s'instal·laran 252 llits sociosanitaris i 40 de salut mental. Al Pere Virgili s'hi afegiran 173 llits sociosanitaris.

La consellera de Salut, Marina Geli, va parlar d'un "cert canvi de model" a l'hora de referir-se als nous projectes previstos per a la ciutat. Segons Geli, la integració de serveis farà que aquests siguin "més pròxims" al ciutadà i contribuirà a facilitar la tasca dels professionals i la gestió. La consellera va apostar per estendre progressivament el model a altres territoris del país.

D'altra banda, fins al 2007, el Consorci Sanitari de Barcelona -ens que agrupa l'Ajuntament i Salut- iniciarà, i en alguns casos conclourà, la construcció de vuit CAP de nova creació i la remodelació integral de dos més. Entre els CAP nous s'hi inclouen els dos ja citats i sis més ubicats a l'Eixample dret, el Clot, Bordeta Magòria, Baix Guinardó, les Corts i Sarrià - Sant Gervasi. Els dos centres que es remodelaran són el del passeig de Sant Joan i el de Sant Martí. La inversió total en atenció primària serà de 52 milions d'euros: 34 aportats pel govern i 18 per l'Ajuntament en forma de cessió de solars.

Tant la consellera com l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, van coincidir a destacar el "greuge històric" que durant anys ha arrossegat la ciutat pel que fa als serveis sanitaris de proximitat en relació amb la resta del país. L'alcalde va afirmar que les actuacions presentades ahir són un primer pas per "compensar" aquestes diferències. Com a exemple, Geli i Clos van destacar la projecció de 613 nous llits sociosanitaris. La xifra no és casual, ja que 613 és la quantitat de llits sociosanitaris que manquen a Barcelona per assolir les taxes que recomana el departament de Salut. La inversió prevista per a aquests equipaments és de 57 milions d'euros -29 del govern i 28 del consistori-, mentre que per a salut mental s'hi destinaran 18 milions més



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP