habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El Govern ajudarà amb 240 € els joves per llogar vivendes - Juan Carlos Rosado
El Periódico 17/07/04

• El pla de xoc ofereix 6.000 euros als propietaris que arreglin pisos per arrendar-los
• L'Executiu anuncia que el nombre de cases protegides augmentarà aquest any en 71.000

El Govern concedirà als joves menors de 35 anys ajudes de fins a 240 euros al mes durant dos anys per pagar el lloguer de la vivenda, mentre que els propietaris de cases que necessitin rehabilitació per llogar-les rebran fins a 6.000 euros.

Aquestes són algunes de les mesures que figuren en el pla de xoc aprovat ahir pel Consell de Ministres. Els seus reglaments seran estudiats i aprovats divendres que ve.

La ministra de la Vivenda, María Antonia Trujillo, va precisar que els objectius bàsics del pla del Govern són augmentar el volum de vivendes protegides, estimular el lloguer i frenar l'especulació del sòl. En aquest sentit, va anunciar que aquest any s'incrementarà en un 65% el nombre de vivendes protegides previst (109.488) amb la construcció de 71.000 noves cases. Aquest esforç per arribar als 180.488 pisos suposarà per a les arques públiques un desemborsament addicional de 1.031 milions d'euros, quantitat que suposa un increment del pressupost del 32%.

CAPACITAT ECONÒMICA
Pel que fa a les ajudes als llogaters, hi tindran dret les famílies amb uns ingressos màxims de 15.792 euros (2,62 milions de pessetes). La quantia de les ajudes no podrà sobrepassar el 40% de la renda anual, amb un límit en tot cas de 2.880 euros. En el supòsit dels propietaris que facin obres per adaptar la seva vivenda al lloguer, percebran fins a 6.000 euros sempre que les arrendin durant un mínim de cinc anys i per una renda que no superi el 7% del valor de la casa. La superfície no podrà sobrepassar els 120 metres quadrats útils. L'ajuda inclou una quantitat per subscriure una assegurança que cobreixi els impagaments i els desperfectes no ordinaris.

Com va explicar la ministra, l'objectiu d'aquesta mesura és "facilitar que es tregui al mercat del lloguer" una part important dels tres milions de vivendes que estan buides a Espanya. Amb aquesta finalitat, es crearà una comissió d'experts en arrendament que s'encarregarà de proposar les reformes legals necessàries per "oferir als propietaris una seguretat jurídica més gran i garantir-los el cobrament i el manteniment dels seus immobles".

Dins d'aquesta política de "potenciar la cultura del lloguer", Trujillo va precisar que el 52% de les noves vivendes protegides aniran destinades a l'arrendament i el 48% restant a la compra en propietat. També es recull la promoció de pisos de protecció oficial amb un IVA del 4%.

RESERVA OBLIGATÒRIA
El pla imposa als promotors l'obligació de reservar en els nous projectes residencials almenys un 25% del sòl per a vivenda protegida, sense perjudici que aquest percentatge pugui ser incrementat per les lleis urbanístiques. Per compensar aquesta mesura, l'Executiu elevarà el preu màxim dels pisos de protecció oficial --especialment als municipis més cars-- perquè els promotors tinguin més marge de benefici a l'hora de construir-los.

També es crearà una comissió interministerial que treballarà per destinar bosses de sòl públic a la promoció de vivendes de règim especial, de manera que "posi en valor els terrenys de l'Estat". En aquesta comissió, que estarà presidida per Trujillo, hi participaran els ministeris d'Economia i Hisenda, Foment, Defensa i Interior.

Un altre dels punts del pla és l'eliminació de la subhasta com a procediment normal per adjudicar sòl públic i la seva substitució pel sistema de concurs, que primarà sempre que es tracti de ter- renys destinats a vivenda.

CRÍTICA ALS PROMOTORS
Trujillo va justificar les 11 mesures del pla en la necessitat d'introduir "canvis en el sector" de la construcció, ja que aquest "no ha resolt el problema dels alts preus i de l'escassetat de vivenda protegida i de lloguer" a pesar de l'expansió que ha viscut els últims anys.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP